Открита е суперлуна с една трета по-малка от Нептун

0

Астрономите от Колумбийския университет обявиха откриването на втора суперлуна, обикаляща около екзопланета с размерите на Юпитер. Това се съобщава в статия, публикувана в списание Nature Astronomy.

Гигантска екзолуна обикаля около планетата Кеплер 1708b, която се намира на 5500 светлинни години от Земята в посока на съзвездията Лебед и Лира. Той е с около една трета по-малък от спътника с размерите на Нептун, който екипът от учени откри по-рано в орбита около друг газов гигант, Kepler 1625b.

И двете екзолуни вероятно са съставени от газ, който се държи заедно чрез гравитационно привличане. Първоначално може да са били планети, които са влезли в орбита около още по-голям газов гигант. Такива системи са далеч от звездите-родители, които биха могли да ги разкъсат.

Ще са необходими наблюдения от други космически телескопи, като Хъбъл, за да се потвърди откритието, направено чрез транзитния метод, когато яркостта на звезда намалява поради преминаването на обект на нейния фон. Някои експерти смятат, че учените са се натъкнали на флуктуация в данните поради звезда или грешки в инструментите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук