-1.2 C
София
сряда, януари 12, 2022
НачалоНа фокусОткрити са данни за корупция в МЗ при купуването на тестове за...

Открити са данни за корупция в МЗ при купуването на тестове за учениците

Антикорупционната комисия е открила данни за корупция при купуването на тестовете за учениците. Това стана ясно от съобщение на КПКОНПИ.

След проверката са открити сведения за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците.

Освен това е установено, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването.

Всички материали са изпратени на прокуратурата, поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления.

Комисията започна проверката в Министерството на здравеопазването за проведени четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици за откриване на SARS-CoV-2.  на 9 декември 2021 г, след сигнали и по медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители. Изискани са били документи, снети са сведения от министъра на здравеопазването и министъра на образованието, заместник-министри от МЗ, вкл. и от бившия заместник-министър Димитър Петров, както и началник-кабинета на същото министерство, от председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, от представители на търговските дружества – участници в процедурите.

Припомняме, че конкурса за доставка на тестовете беше направен от здравното министерство по време на служебния министър от правителството на Румен Радев – Стойчо Кацаров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments