Отмяна на ДДС върху тампони във Великобритания след Brexit

0

С края на преходния период след Брекзит на 31 януари, Обединеното кралство вече не се влияе от законите на ЕС да налага минимум 5% данък върху хигиенните продукти. Отмяната на ДДС върху тампоните и дамските превръзки влиза в сила в петък на 1 януари в Обединеното кралство, като правителството подчертава, че мярката е възможна от излизането на страната от Европейския съюз (ЕС).
„Горд съм, че днес спазваме обещанието си да премахнем този данък. Хигиенните продукти са от съществено значение, така че е нормално да не се начислява ДДС “, заяви в изявление министърът на финансите Риши Сунак, който обяви мярката в бюджета си през март. По време на дебатите в парламента в сряда относно търговската сделка след Брекзит, депутатът от консерватора Бърнард Дженкин подчерта, че правителството „може да направи неща като да премахне данъка върху тампоните, за което толкова много опозиционни депутати критикуват правителство, само защото напускаме ЕС ”.
Фелиша Уилоу, изпълнителен директор на Обществото за правата на жените „Фосет“, приветства промяната. „Достигнахме дълъг път, но сексистката такса, която видяха хигиенните продукти, класифицирани като лукс или несъществени, най-накрая може да бъде отнесена към историческите книги“, каза тя, цитирана от le monde.
Министерството на финансите е изчислило, че премахването на ДДС ще спести на жената около 40 паунда (45 евро) през целия й живот. Тампони и дамски превръзки вече се разпространяват в държавните училища и университети във Великобритания от една година и на пациентите, които се нуждаят от тях, в държавните болници. През ноември Шотландия отиде по-далеч, като депутатите приеха закон, позволяващ свободен достъп до санитарна защита, първи в света в този мащаб.
Сн. Pixabay

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук