7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоНа фокусОтстраниха предсрочно кметицата на „Красно село“

Отстраниха предсрочно кметицата на „Красно село“

Общинска избирателна комисия Столична прекрати предсрочно пълномощията на кмета на район „Красно село“ Росина Станиславова.

На 22 февруари ВАС потвърди конфликта на интереси на Станиславова, установен по-рано от КПКОНПИ. Според комисията кметът на столичния район „Красно село“ е реализирала конфликт на интереси в частен интерес на свързано с нея лице – нейната дъщеря. Според законодателството и съдебната практика, като лице, заемащо висша публична длъжност, Станиславова е трябвало да си направи самоотвод.

Срещу Росина Станиславова се водят още две съдебни дела за конфликт на интереси, установени от КПКОНПИ.

Едното е за това, че тя е определила сама себе си като ръководител на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“ по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., сама е определила размера на почасовата ставка за себе си и е избрала екипа за работа по проекта. Наложена й е и глоба в размер на 15 000 лв. и отнемане в полза на държавата на получената материална облага в размер на 9 981, 46 лв. Второто е за това, че в качеството си на кмет тя е сключила граждански договори с двама адвокати, включително и за участието им в постоянни комисии в Общината, за което им е било изплащано възнаграждение от общинския бюджет. В същото време тя ги е ангажирала да я консултират и представляват пред административни органи и съдилища и в лично качество.

Станиславова може да оспорва решението на ОИК – Столична община в 7-дневна срок пред Административен съд-София.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и столичният кмет Йорданка Фандъкова вече настояха ДБ да предложат зам.-кмет, който да довърши мандата на Росина Станиславова.
„Демократична България“ оттегли доверието си от кмета на район „Красно село“ още през 2021 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments