Отхвърлиха предложението партийната субсидия да стане 1 лев

0

Депутатите отхвърлиха предложението за намаляване на партийната субсидия от 8 лв. на 1 лв. за действително получен глас. Предложението бе заложено в Закона за политическите партии, които депутатите гласуваха на първо четене. Измененията бяха внесени от „Има такъв народ“. Предложението първоначално бе прието, но бе поискано прегласуване и „за“ гласуваха 76 народни представители, „против“ – 86, а шестима се въздържаха. С това то бе отхвърлено. По рано вносителите на промените от „Има такъв народ“ мотивираха искането си с това, че намаляването на партийната субсидия ще спести на българските граждани 21 026 691 лв.

„Предложението цели да зачете волята на българските граждани, изразена на националния референдум, проведен на 6 ноември 2016 г. На него 2 516 957 души отговориха с „да“ на третия въпрос: „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде 1 лев за един получен действителен глас?“, каза Филип Станев. Последва бурен дебат по темата, който продължи няколко часа. Стигна се до обвинения в лицемерие между депутатите от ГЕРБ и „Има такъв народ“ – Тома Биков и Филип Станев.

Лицемерие е това, че гледаме този закон днес с пълното съзнание на неговите вносители, че той няма да бъде гледан на второ четене, защото няма да има време“, заяви Тома Биков. „Г-н Биков, Вие да говорите за лицемерие от трибуната на Народното събрание е висша форма на лицемерие, познавайки вашият политически път, защото ние като журналисти сме го следили внимателно през годините. Няма да припомняме онази прословута фраза за карикатурата на диктатор, която е Борисов“, каза от своя страна Филип Станев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук