20.8 C
София
вторник, септември 26, 2023
НачалоПо светаОт Афганистан се задава нова мигрантска вълна

От Афганистан се задава нова мигрантска вълна

Миграционният натиск по границата ни се увеличава. Полицията задържа все повече нелегални мигранти и във вътрешността на страната. Расте и напрежението в размирен Афганистан, а в съседна Турция има политическо напрежение. Гост с коментар по темата в „Денят започва“ по БНТ беше Йордан Божилов, експерт от Софийски форум „Сигурност“.

След започналото изтегляне на силите на НАТО от Афганистан, които в продължение на почти 20 години осигуряваха стабилността в държавата и подпомагаха афганските сили за сигурност, талибаните започнаха отново да възвръщат позициите си и всеки ден има информации, че завземат нови и нови територии. Това е един от факторите – вътрешен фактор, който може да обуслови мигрантски вълни от Афганистан, коментира Божилов.

По думите му, мигрантските потоци и политическия процес в Афганистан са в пряка зависимост.

Много ще зависи от това дали талибаните ще се върнат към старите практики преди 2000 година – брутално налагане на шериата, крайните форми на ислям. Това би било допълнителен фактор на миграция от тази страна към Европа, допълни експертът.

Той уточни, че освен факторите, които подтикват мигрантите, има и друга група – такива, които привличат мигранти.

Това е Европа като цяло. Вече има много афганистански гражданите на територията на континента, много семейства искат да се съберат, допълни Божилов.

Той е категоричен, че и подтикващите, и привличащите фактори ще продължат да действат и то не само за Афганистан, но и за много други страни по света.

 

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments