18.8 C
София
неделя, май 8, 2022
НачалоНа фокусОценяват се шансовете на Берлускони да стане президент на Италия

Оценяват се шансовете на Берлускони да стане президент на Италия

Wall Street Journal оцени шансовете на бившия италиански премиер, лидер на Напред Италия! Силвио Берлускони ще стане президент на страната. Отбелязва се, че победата му в първите три тура на изборите е изключително малко вероятна.

Мандатът на действащия държавен глава Серджо Матерела изтича през февруари 2022 г. За да заеме стола си, Берлускони иска подкрепата на лявоцентристката опозиция към него, пише вестникът.

За да получите мястото на италианския лидер, в първите три тура трябва да съберете две трети от гласовете на тайната избирателна колегия, която се състои от депутати от две камари на парламента и представители на регионите. Според анализатори единственият кандидат, който може да получи такова мнозинство от гласовете, е настоящият италиански премиер Марио Драги .

В четвъртия и следващите кръгове трябва да получите 50 процента от гласовете плюс един. В този случай Берлускони има шансове, но Драги ги увеличи значително. Първият тур на президентските избори в Италия е насрочен за края на януари. Самият Берлускони не е обявил официално намерението си да се кандидатира, такива версии изнасят медиите.

Lenta.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments