17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоНа фокусОчаква се от следващата година България да получава около 1 млрд. куб....

Очаква се от следващата година България да получава около 1 млрд. куб. метра газ от терминала за втечнен природен газ край Александруполис

Очаква се от следващата година да се разтоварват 10 танкера с втечнен газ – общо около 1 млрд. куб. метра, които ще бъдат насочвани към България. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов, който заедно с изпълнителния директор на „Булгатрансгаз“ Владимир Малинов инспектира напредъка по изграждането на терминала за втечнен природен газ (LNG) край пристанището в Александруполис, Гърция. В инспекцията ще участват и представители на ръководството на гръцката фирма изпълнител на проекта.

Министърът уточни, че това е около една трета от количествата, необходими за България.

„Срокът за завършване на терминала е в края на тази година, така че от следващата година да влезе в търговска експлоатация“, добави Росен Христов.

БТА припомня, че българският газов оператор „Булгатрансгаз“ притежава 20 процента дял в новоизграждащия се  терминал, а в края на август миналата година бе договорено капацитетът, който е резервиран първоначално от страна на България, да бъде увеличен от 500 милиона на 1 милиард кубични метра на година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments