Очаква се СОС да обсъди бъдещето на Паметника на Съветската армия

0

Столичният общински съвет (СОС) се очаква да обсъди на днешното си заседание бъдещето на Паметника на Съветската армия.

Във вторник членове на комисията по култура в Столичния общински съвет гласуваха доклад, с който се възлага на кмета на София да поиска от държавата да премести паметника – от Княжеската градина в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или на друг държавен терен извън централната градска част.

От ВМРО са на мнение, че в Княжевската градина трябва да бъде изграден монументален комплекс на основателите на българката държава.

От БСП организират жива верига в защита на паметника, обяви председателят на градската организация и общински съветник Иван Таков.

„Като контрапункт на безумния доклад, който според нас е и незаконосъобразен, на „Демократична България“ и на ГЕРБ, пред Паметника на Съветската армия Българската социалистическа партия прави жива верига. Вече имаме общонационална подписка за запазването на паметника на съществуващото му място в Княжевската градина.

Този паметник е собственост на държавата. За нас Столична община въобще не може да се произнася по казуса с преместване, демонтиране и каквото и да е било друго на този паметник.

Ние сме били винаги категорично против да се води война с паметниците и с паметта. И този паметник няма нищо общо и не трябва да се приравнява въобще към текущи събития, които се случват около нас“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук