4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусОчаква се СОС да обсъди бъдещето на Паметника на Съветската армия

Очаква се СОС да обсъди бъдещето на Паметника на Съветската армия

Столичният общински съвет (СОС) се очаква да обсъди на днешното си заседание бъдещето на Паметника на Съветската армия.

Във вторник членове на комисията по култура в Столичния общински съвет гласуваха доклад, с който се възлага на кмета на София да поиска от държавата да премести паметника – от Княжеската градина в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или на друг държавен терен извън централната градска част.

От ВМРО са на мнение, че в Княжевската градина трябва да бъде изграден монументален комплекс на основателите на българката държава.

От БСП организират жива верига в защита на паметника, обяви председателят на градската организация и общински съветник Иван Таков.

„Като контрапункт на безумния доклад, който според нас е и незаконосъобразен, на „Демократична България“ и на ГЕРБ, пред Паметника на Съветската армия Българската социалистическа партия прави жива верига. Вече имаме общонационална подписка за запазването на паметника на съществуващото му място в Княжевската градина.

Този паметник е собственост на държавата. За нас Столична община въобще не може да се произнася по казуса с преместване, демонтиране и каквото и да е било друго на този паметник.

Ние сме били винаги категорично против да се води война с паметниците и с паметта. И този паметник няма нищо общо и не трябва да се приравнява въобще към текущи събития, които се случват около нас“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments