20.7 C
София
сряда, юни 7, 2023
НачалоПо светаОчертава се победа на десницата в Швеция, чакат се окончателните резултати от...

Очертава се победа на десницата в Швеция, чакат се окончателните резултати от вота

Неокончателните резултати от вчерашните парламентарни избори в Швеция показват, че се очаква блокът от десни партии да победи левия блок, оглавяван от премиерката Магдалена Андершон. Консервативната група включва популистка антиимигрантска партия, която постигна най-доброто си представяне досега, предаде АФП.

Резултатите обаче са толкова близки, че изборният орган заяви, че окончателният резултат няма да бъде известен преди сряда, докогато ще бъдат преброени всички гласове, включително подадените в чужбина.

Според предварителните резултати управляващите леви социалдемократи на Андершон са спечелили 30,5 % от гласовете, повече от всяка друга партия. Въпреки това се оказва, че блокът от четири леви партии не е успял да получи мнозинство в 349-местния парламент.

Първоначално прогнозите предричаха победа, макар и с малка преднина, за лагера на Андершон, но с напредването на преброяването на гласовете резултатите започнаха да клонят в полза на консерваторите. Тази сутрин данните сочеха, че консерваторите изглежда ще имат 176 места, а лявоцентристкитят блок – 173.

В реч пред своите поддръжници Андершон заяви, че макар резултатите още да не са ясни, очевидно е, че социалдемократическото движение, което се основава на идеалите за създаване на равноправно общество и силна социална държава, остава силно в Швеция.

Като най-голям победител се очертава популистката антиимигрантска партия „Шведски демократи“, която постигна силен резултат от близо 21%, най-добрият ѝ досега. Партията спечели благодарение на обещанията си да се бори с престрелките и насилието, упражнявано от престъпни групировки, които разклатиха чувството за сигурност на много хора в Швеция.

Партията има корени в бялото националистическо движение, но преди години започна да изключва екстремистките елементи. Въпреки, че промени имиджа си,  избирателите дълго време я възприемаха като неприемлива и другите партии я отбягваха. Но това се промени и резултатът ѝ на тези избори показва колко далеч е стигнала в процеса на придобиване на признание, отбелязва Франс прес.

„Сега сме втората по големина партия в Швеция и изглежда, че така и ще бъде“, заяви лидерът на партията Ими Акешон пред своите поддръжници. „Сега знаем, че ако има промяна във властта, ние ще имаме централна роля в това“, каза той. „Нашата амбиция е да участваме в правителството.“

По време на кампанията консервативният блок беше воден от дясноцентристката Умерена коалиционна партия, която спечели 19%. Преди това тя беше втората по големина партия в страната. Лидерът й Улф Кристершон заяви пред своите поддръжници, че е готов да се опита да създаде стабилно и ефективно правителство.

Независимо от резултата от изборите Швеция вероятно ще бъде изправена пред дълъг процес на съставяне на правителство, както стана след изборите през 2018 г.

Андершон, 55-годишна икономистка, стана първата жена министър-председател на Швеция преди по-малко от година и беше начело на страната, когато тя взе историческото решение да се присъеди към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments