19.8 C
София
неделя, май 15, 2022
НачалоНа фокусОще 32 млн. лева за подпомагане на земеделците по Covid мярката

Още 32 млн. лева за подпомагане на земеделците по Covid мярката

143,5 млн. лв., вместо предварително обявените 111 млн., ще бъде бюджетът за подпомагане на земеделците по Covid мярката. Това обяви заместник -министърът на земеделието Стефан Бурджев. Увеличението на сумата вероятно ще сложи край на земеделските протести, съобщава БНР.

Разпределението на средствата по Covid-мярката се оказа ябълка на раздора в земеделските среди. Производителите на плодове и зеленчуци се почувстваха ощетени, защото им отреждат по-малък дял от и без това недостатъчните, според тях, пари като по-голямата част е насочена към животновъдите. Градинарите проведоха два протеста – в Северна и Южна България и насрочиха национален такъв в София за 22 март.

След поредица от срещи с недоволните браншови организации, Агроведомството обяви пред депутатите от Земеделската комисия, че залага допълнителни 32 млн. лв. за това подпомагане. Така парите, които се разпределят, са 79 млн. лева за сектор „Животновъдство“ и 64,5 милиона  лева за „Растениевъдство“.

По думите на Бурджев, парите трябва да бъдат нотифицирани пред ЕК най вероятно ще бъдат по сметките на фермерите до края на юни. С повишението на сумата за подпомагане, част от производителите и отмениха участието си в планираните протести. Друга част ще вземат решение за това днес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments