Падналите листа са опасни за здравето

0

Имунологът -алерголог Владимир Болибок предупреди за опасността за здравето на някои хора поради падналите през есента листа, съобщава радио Sputnik.

Според лекаря листата на земята, могат да причинят алергии или инфекциозни заболявания. Специалистът нарече основната рискова група тези, които страдат от алергии към мухъл.

„Спорите на плесен са естествен алерген. Те са в падналите листа. Тези листа се намокрят с дъжд, започват да гният, след това отново слънчеви дни и по листата се появява мухъл. След това мухълът се издига във въздуха и някои хора реагират на него “, каза имунологът.

Той също така отбеляза, че някои хора са генетично програмирани да реагират на определени чужди вещества. Той подчерта, че спорите на мухъл представляват опасност не само за страдащите от алергии, но и за други хора. Ако в организма попадне голям брой такива спори, може да започне развитието на инфекциозни процеси.

„Ако човек вдиша тази плесен, той ще развие плесенна инфекция на белите дробове и дихателните пътища. Обикновено това е кашлица, бронхит и така нататък “, заключи Болибок.

Сн. Lenta.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук