5 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусПак Ленини вълнения - кой я искал, кой не в “градските” листи

Пак Ленини вълнения – кой я искал, кой не в “градските” листи

Цветан Цветанов обещал на тримата лидери в “Промяната” – Петков, Василев и Денков, да помага в изборите. Но заедно може да са чак на местния вот, съобщава „24 часа“.

Интрига и по линия на БОЕЦ – обяви популярни вдясно лица като Кремена Кунева и Васил Гюров за свои номинации за листите.

Ще бъде ли Лена Бориславова депутат? Тази интрига покрай листите люлее коалицията на “Продължаваме промяната” и “Демократична България”.

Бившата шефка на кабинета на Кирил Петков като премиер и негов най-близък сътрудник и съветник в партията е трябвало да бъде втора в столичния 24-и МИР. Според договорката между двете формации там водач ще е съпредседателят на ДБ Христо Иванов, а Лена след него.

Десните от този столичен район обаче се противопоставили яростно и изразили опасения, че

присъствието ѝ ще отмести фокуса на кампанията

и през цялото време ще се говори за “някакви си парапети”.

Същевременно името на Бориславова създава напрежение и вътре в самата ПП, тъй като работливата юристка все повече участвала във вземането на важни решения на ръководството.

След падането от власт на кабинета “Петков” отличничката от “Харвард” се отдръпна от светлината на прожекторите, но продължи да е активна в партията. На изборите миналия октомври не беше кандидат за депутат, но сега част от ръководството я вижда на политическата сцена.

Решението дали Бориславова ще е в листите може да вземе само тя, никой от ПП няма намерение да я изважда от тях. Така бивш депутат коментира упоритите слухове за напрежение между Асен Василев и Кирил Петков по темата

Съюзът между ПП и ДБ слага край на надеждата за смислена дясна политика
ПП и ДБ внесоха жалба срещу решението на ЦИК за броенето на гласовете от машините
Грешките на растежа на ПП и колко опасни са те
Подобна интрига се завъртя и около Цветан Цветанов като “възвращенец” в голямата политика през “Продължаваме промяната”.

Реалността обаче е малко по-различна. Някогашният втори в ГЕРБ, сега лидер на “Републиканци за България”, е обсъждал с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков подкрепа по места за вота на 2 април. Но общите сили щели да бъдат хвърлени за местните избори. Там Цветанов е силен, тъй като добре познава регионите.

Хора на неговата партия обаче започнали да влизат в секционните избирателни комисии по места, защото “Промяната” не можела да извади достатъчно свои за попълване на квотите си в СИК. Възможно било членове на “Републиканци за България” в един или два региона да се появят и в депутатските листи на новата коалиция, но като гражданска квота и без никакъв шанс за място в парламента.

Като “лъч надежда” определи тези дни самият Цветанов обединението на ПП и ДБ. Все пак откъм градската десница имало резерви към бъдещи действия с бившата дясна ръка на Бойко Борисов.

На този фон лека интрига дойде и откъм “Промяната” – нейни хора говорели, че ген. Атанас Атанасов желае водаческото място на дългогодишния си партньор Христо Иванов в 24-и МИР.

Формацията му ДСБ е най-добре представена в столицата, напомняли хората на генерала. От ДБ обаче са категорични, че

това е чиста интрига

Този петък “Демократична България” свиква национален съвет, на който окончателно ще утвърди своите водачи. Както стана ясно, те делят първите места в листите с “Промяната” в съотношение 1:3.

Иначе разговорите за изчистване на спорните въпроси в новата коалиция напреднали, последните критични райони са разпределени – Кърджали и Монтана отиват за ПП, а Велико Търново и София-област са за ДБ, като надеждите са Александър Дунчев да приеме второто си място въпреки скандала и ултиматума – на него и местната структура на ПП, че ще се оттеглят, ако той не води.

Към коалицията на този вот се присъединява и сдружение БОЕЦ, чийто лидер Георги Георгиев застана до лидерите ѝ на фонтана пред президентството миналата неделя на първия общ (предизборен) митинг. Той поставя условие в листите да има граждански квоти – “бойци и биткаджии, хора с доказани морални качества и експерти”. Дори бе организиран форум “Гражданско участие”, за да бъдат излъчени такива. Повечето обаче вече са били в листите и са достатъчно популярни и преди БОЕЦ за ги “издигне” – като основателката на фондация “За доброто” и депутат в последния парламент Кремена Кунева, музиканта и активист на “Зелено движение” Васил Гюров, доброволеца от фронта в Украйна Иван Калчев – Глиги и Вера Стаевска от GazWithMe и фондация “Блулинк”, която водеше протестите миналото лято в подкрепа на сваления шеф на НС Никола Минчев и кабинет “Петков”.

Източник: 24 часа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments