Пандемията увеличи търсенето на изкуство

0

Има търсене на изкуство в пандемията. Такива са наблюденията на Марина Александрова, млад и талантлив художник, който намира вдъхновение  в малките неща в ежедневието и чийто творчески порив не е спирал заради коронавируса. Както се случва и с много други творци. Сега хората търсят изкуство, за да разкрасят интериора си и да добавят нещо ново в дома си, смята тя.  Сякаш в грозното време на пандемията, когато сме далеч от близки, когато обичайният ни динамичен и твърде социален живот е замрял, човек намира време да вникне в душата си и да насочи поглед към красотата, скрита в цветните платна, скулптурата, графичните форми, в изкуството. В помощ на младите творци и купувачи идва платформата Купи изкуство/ купиизкуство.бг. Всеки от дома си може да посети онлайн галерия и да се потопи във вътрешния свят на творците, да помисли, да помечтае и да си направи коледен подарък. Марина Александрова вярва, че новите технологии са направили изкуството по-достъпно в тези „затворени времена“. Нещо повече, дори са сближили зрителите и творците. Човек има цялото време пред себе си да разгледа картините, да помисли, да избере тази, която е най-близо до сърцето му, посочва Александрова. Платформата, по думите й, много бързо се е разраснала.

blank

А самата тя се е отдала на изкуството от близо 15-16 години, макар че от дете рисува.  Завършва катедра „Визуални изкуства“ на СУ „Св. Климент Охридски, където навлиза по-дълбоко в съвременните форми и експериментирането с различните техники и форми. На 33 години Марина Александрова все още търси и открива нови и нови автори и идеи. „Може би още съм в процес на търсене, защото винаги откривам нови  и интересни за мен автори и техники, затова правя опити във всички области, разказва тя“.  А какво представлява Купи изкуство – buyart.bg? Това е модерирана платформа за директни продажби на съвременно изкуство в интернет. Води началото си от едноименната фейсбук група, създадена в началото на Covid карантината през пролетта на 2020-та година.

blank

Качеството на предлаганите произведения в платформата се гарантира от предварителна селекция на авторите от борд, в който участват художници, куратори, арт критици, колекционери и арт дилъри, които взимат решения в затворен интерфейс.

По време пандемията от коронавирус музеите, галериите и арт изложенията по цял свят затвориха врати. Българските галерии не бяха подготвени за дейност и продажби онлайн. Понеже у нас не съществуваха онлайн платформи за продажба на изкуство, група автори, галеристи и куратори стартираха фейсбук група „Купи изкуство, подкрепи художник“, която да подпомогне българските автори директно да продават свои произведения.

blank

Големият успех на групата, която само за два месеца от създаването си обедини над 10 000 члена (към момента към 20 000), представи близо 1000 автори с над 10 000 произведения и направи над 1000 продажби показа, че с минимум инвестиции и ясно послание може да се създаде нов пазар за българското изкуство онлайн, дори в условия на криза.  Появата на платформата се оказа спасителна за много автори, които нямаше как да бъдат подпомогнати чрез програмите, инициирани от българската държава.

blank

На база на опита на фейсбук групата и с отчитане на негативните фактори, задържащи пазара на изкуство през годините стартираме платформата buyart.bg/купиизкуство.бг която постепенно ще стане наднационална и ще представя и продава българско изкуство и извън границите на страната, както на българската диаспора, така и на чуждестранни колекционери, които до този момент не познават нашата арт сцена.

Сн. Купи изкуство , Мирослава Захариева, Марина Александрова, Кольо Костов, Деница Михайлова, Стела Ананиева

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук