17.9 C
София
събота, октомври 1, 2022
НачалоУ насПанчугов: Не трябва да има големи очаквания към срещата между Байдън и...

Панчугов: Не трябва да има големи очаквания към срещата между Байдън и Путин

Има огромни очаквания от визитата на американския президент Джо Байдън в Европа, на които трябва да бъде отговорено. Това заяви в „Тази сутрин“ по БТВ политологът и преподавател по политически науки в НБУ Христо Панчугов. Байдън участва в срещата на върха на лидерите на най-развитите световни икономики в Корнуел. Те поеха ангажимент да осигурят 100 млрд. долара годишно за подпомагане на по-бедните страни. След края на тридневния маратон Джо Байдън отпътува за Уиндзор заедно със съпругата си Джил. Той e 13-ият американски президент, който ще има лична среща с британската кралица Елизабет II, която е на трона от 69 години.

Панчугов коментира, че цел пред администрацията на Байдън е да върне доверието в мултинационалния подход. По думите му един от изводите, направени след тази среща, е свързан с Китай. „САЩ и Европа през последните години се разминават в своето отношение към Китай. Докато имаме една сравнително предпазлива политика от страна на Съединените щати, особено по темата със сигурността, то ЕС наскоро сключи търговско споразумение с Китай. Видяхме донякъде успешния опит на Байдън да привлече своите европейски съюзници към тази тема – по-предпазлив курс към Китай“, посочи политологът. Според него не трябва да има големи очаквания към предстоящата среща между Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин.

„Това е среща, в която публично изразените позиции да станат лични, двамата лидери да изразят своята начална отправна точка. Има много противоречиви теми – киберсигурност, конфликтът в Украйна, теми, по които едва ли ще има развитие след една среща“, заяви Панчугов. Политологът посочи, че може да се стигне обаче до нов конфликт между двете страни след въпросната среща.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments