11.5 C
София
неделя, октомври 1, 2023
НачалоНа фокусПапата осъди експлоатацията на Африка в свое интервю преди посещението си в...

Папата осъди експлоатацията на Африка в свое интервю преди посещението си в Конго и Южен Судан

Папа Франциск осъди експлоатацията на Африка и нейните жители преди планираното си пътуване до континента по-късно този месец, предаде ДПА.

„Тази идея, че Африка съществува, за да бъде експлоатирана, е най-голямата несправедливост“, заяви Франциск. „Но тя е в колективното подсъзнание на много хора и това трябва да бъде променено“, добави Светият отец в интервю, публикувано от испанското списание „Мундо негро“ (Mundo Negro) през уикенда.

Католическият лидер планира да посети Конго и Южен Судан от 31 януари до 5 февруари.

Франциск също така предупреди, че Африка е богата не само на природни ресурси, но притежава и „духовно богатство“. Тя се състои от толкова много хора, момчета и момичета, които са интелигентни и образовани, каза Светият отец. Много световни сили се фокусират върху разграбването на Африка, „но не виждат интелигентността, величието, изкуството на хората“, посочи той.

Първоначално пътуването на Франциск беше планирано за юли миналата година, но беше отложено заради проблемите с коляното на Светия отец. Миналогодишната планирана визита включваше и кратко посещение в Гома в Източно Конго, но сега то ще бъде пропуснато.

„Не мога да отида там, защото партизаните са напреднали далеч [в региона]“, каза папата. Светият отец заяви, че макар самият той да не се страхува, смята, че присъствието му ще доведе до струпване на тълпи и това може да представлява риск за жителите. „Тогава те ще хвърлят бомба на стадиона и ще убият много хора“, изрази опасения Франциск в интервюто за списанието, издавано от религиозната общност на мисионерите „Комбони“ в Мадрид.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments