Папа Франциск: Войната в Украйна е вече световна война

0

„Войната в Украйна е вече световна война“, каза Папа Франциск в ексклузивно интервю за швейцарската обществена телевизия RSI по случай десетгодишнината от неговия понтификат.

Интервюто ще бъде излъчено в неделя. Част от него публикуваха италиански медии.

Интервюто засяга различни страни от живота на Папа Франциск. Попитан за войните по света, той казва, че „тази в момента е световна война започнала на части“.

„Всички велики сили са заплетени. Бойното поле е Украйна. Всички се бият там. Това кара човек да се замисли за оръжейната индустрия.“

По тази ос специалист му обяснил, че „ако не се произвеждат оръжия за една година, проблемът с глада по света ще бъде решен“.

На въпроса какво би казал на Путин, ако го срещне сега, папа Франциск отговаря:

„Бих говорил с него толкова ясно, колкото говоря публично. Той е образован човек“ и припомня как на втория ден от войната бил готов да отиде в Москва, стига Путин да му остави прозорец за преговори.

„Лавров ми писа, че не е моментът, като ми благодари“, уточнява папата и подчертава, че Путин знае, че той е на разположение с пояснението:

„Но там има имперски интереси, не само на руската империя, но и на империите от други места. На империята е присъщо да поставя нациите на второ място“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук