13.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоПо светаПариж и Лион изостават в класацията на най-добрите градове за живеене

Париж и Лион изостават в класацията на най-добрите градове за живеене

Париж и Лион падат надолу в класацията на най-добрите за живеене градове в света заради протестите срещу пенсионната реформа, предаде Франс прес.

Виена оглавява подреждането за четвърти път през последните пет години. Миналата година австрийската столица също бе лидер в класацията, изготвяна от „Икономист интелиджънс юнит“ – звеното за изследвания и анализи на британското седмично списание „Икономист“.

Във Франция „демонстрациите срещу пенсионната реформа повлияха негативно на класирането на нейните градове“, коментират авторите на изследването.

Париж отстъпи от 19-а позиция миналата година на 24-а през тази, а Лион слезе от 25-о на 30-о място.

За сравнение през тази година Лондон е на 46-а позиция, а Ню Йорк – на 69-а.

Класацията се основава на 30 качествени и количествени критерия в следните области: стабилност, здравна система, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

Австрийската столица Виена предлага почти идеална комбинация от тези пет фактора и е ощетена само от липсата на големи спортни събития. Следва я Копенхаген, който е на 2-ро място.

Между 3-о и 9-о място са австралийски, швейцарски и канадски градове, а Осака (Япония) и Окланд (Нова Зеландия) делят 10-ата позиция.

През тази година във всички изследвани градове средният индекс на качеството на живот е достигнал най-високото си ниво от 15 години, като резултатите са по-високи в сфери като здравеопазването, образованието и културата с премахването на мерките, свързани с пандемията от коронавирус. От друга страна, оценките за стабилност са спаднали в много градове, особено в Европа, заради демонстрациите в редица от тях, обобщава АФП.

По региони, най-голям напредък е постигнат в Азия и Океания: Уелингтън (Нова Зеландия) се е изкачил с 35 места в класацията, Ханой (Виетнам) – с 20, а Куала Лумпур (Малайзия) – с 19.

За сметка на това много китайски градове са на по-задни позиции.

Киев в Украйна се завръща в класацията през тази година, но е на 165-о място. Дамаск в Сирия остава от 2015 г. градът, където хората живеят най-зле.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments