21.8 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусПарламентът в Скопие започва обсъждането на конституционните промени

Парламентът в Скопие започва обсъждането на конституционните промени

Днес парламентът на Република Северна Македония започва обсъждането на конституционните промени, които внесе кабинетът на премиера Димитър Ковачевски. Промените, с които българите трябва да бъдат вписани в конституцията, са условие за провеждането на втората междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз.

Ден преди заседанието на парламента в Скопие, министърът на външните работи Буяр Османи призова народните представители да гласуват конституционните промени и да осигурят европейско бъдеще за страната. За приемането на конституционните промени е необходимо мнозинство от две трети, т.е. гласовете на 80 народни представители, но опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ заяви, че няма да подкрепи „конституционни промени под български диктат“.

Премиерът Димитър Ковачевски отново предупреди, че заради действията на опозицията, преговорите за еврочленство може да се забавят:

За първи път ветото може да не дойде от чужбина, а отвътре“, каза Ковачевски.

В края на юли всички министри от албанската формация „Демократически съюз за интеграция“ подадоха оставки. Целта е да бъде получена подкрепата на опозицията за конституционните промени. Външният министър Буяр Османи, който също е сред подалите оставка членове на кабинета, обясни с пост в социалните мрежи, че оттеглянето на министрите ще влезе в сила, веднага след като опозиционната ВМРО-ДПМНЕ гласува промените в конституцията. Едно от многобройните условия на опозиционния лидер Христиан Мицкоски неговата ВМРО-ДПМНЕ да гласува промените е албанската партия да напусне правителството.

Според правилника за работа на парламента дебатите трябва да завършат до 31 август.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments