1.2 C
София
събота, февруари 4, 2023
НачалоУ насПарламентът гласува окончателно военната помощ за Украйна

Парламентът гласува окончателно военната помощ за Украйна

Народното събрание ще обсъди на второ гласуване споразумението между министерствата на България и Украйна за предоставяне на военна и военнотехническа подкрепа, съобщава БНР.

Оръжието, което България ще изпрати на Украйна, е за тренировки на военни в страни членки на НАТО и ЕС.

След заседанието на парламентарна комисия по отбрана от думите на военния министър Димитър Стоянов стана ясно, че страната ни ще изпрати въоръжение по два секретни списъка.

‘Първият списък, който е големият по обем, е за директно предоставяне на Украйна. Вторият е за тренировъчната мисия EUMAM, в Полша или Германия съответно според потребностите на украинската страна“.

Логистичната операция е планирана и страната ни има готовност да предприеме действия веднага след като ратификацията бъде приета окончателно от Народното събрание и президентът да издаде указ, с който потвърждава закона.

На първо четене в пленарната зала „против“ ратификацията гласуваха БСП и „Възраждане“.

Парламентът трябва да гласува окончателно и промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, предложени от ГЕРБ и ПП, с които ще стане възможно прилагането на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони от 2023-та до 2027 година, а също и отварянето на прием в частта селско стопанство по Националния план по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Срокът по плана е края на 2023-та и всяко забавяне може да провали възможността за подкрепа на земеделските райони.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments