15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусПарламентът ратифицира договора за придобиване на още 8 самолета Ф-16

Парламентът ратифицира договора за придобиване на още 8 самолета Ф-16

Парламентът одобри на първо четене ратификацията на договора за придобиване на още 8 нови самолета Ф-16 Блок 70. Против гласуваха от БСП и „Възраждане“. Инвестиционният разход е 2,2 млрд. лв. разсрочено за период от 10 години. Междувременно дневният ред на заседанието беше променен заради промените в Изборния кодекс, които ще бъдат гледани веднага след окончателното разглеждане на ратификацията.

ГЕРБ настояха да се продължи с поправките в ИК веднага след ратификацията на договора за самолетите, против се обявиха „Продължаваме промяната“ и „Възраждане“, но мнозинството реши, че промените в изборното законодателство ще се гледат до 15 часа.

Заради това отпадна и днешният парламентарен контрол, в който трябваше да участва служебният премиер Гълъб Донев.

Депутатите решиха още да заседават извънредно във вторник от 10 часа, когато ще гледат удължаването на бюджетите на Държавното обществено осигуряване, на НЗОК и удължаване на Закона за държавния бюджет. Тогава ще се проведе и отмененият парламентарен контрол.

По повод договора за новите самолети социалистът Румен Гечев коментира:

„От юридическа гледна точка, от икономическа гледна точка, от гледна точка на националното достойнство, гласуването за такъв договор е предаване на българските национални интереси и закачване на българския бюджет безкрайно към доставчика „Локхийд Мартин“, който годишно върти 65 милиарда долара. Защо върти 65 милиарда долара? Ами защото има продажници по целия свят, които гласуват“, коментира Румен Гечев от БСП.

Христо Гаджев отговори на критиките на БСП и подчерта, че пари за охрана трябва да се дават:

„Професор Гечев, наистина имате качества за писател фантаст. Надявам се да развиете тези свои способности и в бъдеще. Говорейки всичките тези неща за договора и за клаузите, които има вътре, само държа да ви напомня едно нещо. Този договор, който в момента е на нашето внимание, е преговарян по време на вашето правителство. През цялото време – къде бяхте? Защо не ги променихме всичките тези неща, които говорите? Защото, може би, просто не са истина.“

По думите на военния министър Димитър Стоянов България се нуждае от още машини. След гласуването той заяви, че след вземането на политическото решение за закупуване на самолетите през 2019 г. експертните мнения вече нямали значение и подчерта, че без втория договор няма да има въоръжение за машините.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments