Патриарх Неофит: Постът е време за духовно самовглъбяване, за смирение и усилена молитва

0

Началото на Рождественския пост е още една благоприятна възможност за всички нас да се утвърдим в подвига на вярата ни, като се подготвим за достойно посрещане на Богомладенеца в деня на Неговото пресветло Рождество. Постът е време за духовно самовглъбяване, за смирение и усилена молитва – благословен период, който е премъдро определен от Светата Православна църква с грижа за нашето духовно здраве, за утвърждаването и преуспяването ни в спасителната вяра, която изповядваме, казва българският патриарх Неофит в обръщението си към вярващите за началото на Рождественския пост, който започва от днес и завършва на 24 декември – на Бъдни вечер, съобщава БТА.

Негово светейшество препоръчва: „Нека използваме това време, като с усърдие, според възможностите си, следваме повелята на Църквата, за да можем в края на поста с чиста духовна радост да се поздравим с деня на Рождеството. Нека тези благословени четиридесет дни бъдат за всекиго от нас време за себеизпитване и духовен размисъл над дивното тайнство на Богочовечеството, време за милосърдие и за щедра благотворителност, за дейна загриженост за болния и бедния, за самотния и изоставения до нас, и за всяка възможна проява на онази жертвена любов, на която ни научи Сам Спасителят в дните на Своя земен живот“.

„С особена загриженост призоваваме днес към молитва и дейна любов към нашите лекари и медицински сестри, към медицинските работници и към всички онези, които вече втора година всеотдайно отдават своите сили и способности, а немалко от тях отдадоха и живота си, за да се грижат за нашето здраве в условията на разразилата се пандемия. Тази наша християнска любов и грижа към тях можем да проявим по най-добрия начин, когато стриктно следваме техните експертни, професионални указания и препоръки за нашата безопасност и нашето телесно и душевно здраве, правейки всичко, което е по силите ни, за ограничаване разпространението на коварната зараза.

Молим се за всички, които страдат и боледуват – за тяхното бързо възстановяване. Молитвата ни е и за упокоение на всички, които загубиха живота си – Господ да ги упокои в обещаното Си царство“, казва патриарх Неофит.

Негово светейшество пожелава в своето обръщение за Рождественския пост: „Нека Всемилостивият Бог щедро дарува на всички нас мъдрост и разсъдителност, любов към ближния и мисъл за другия, като ни избави от всеки егоизъм и високомерие, от всяка гордост и самомнение, от бича на днешното време – безчувсвеността към другия, които са най-мъчните препятствия пред нас по пътя ни към Христа и Неговото Царство“.

„Божественият Младенец, Когото с любов и трепетни вълнения очакваме в края и на този Рождественски пост, да ни дарува Своя мир и да ни укрепва със Своята благодат, да благославя всяко наше добро и полезно начинание, и да ни предпазва от всяка беда и зло обстоятелство! Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Леки и спасителни пости!“, отправя благослов към вярващите българският патриарх Неофит.

сн. БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук