Пациентите изгубени в лабиринта на здравната система

0

Covid пандемията обърка целия свят. Изненада всички. Месеци наред здравната ни система е под невероятен натиск. Под натиск са медици, които са дефицит в България. Под огромен натиск са и пациентите обаче, които се лутат в лабиринтите на здравната система, на хаоса, на наредбите, които се променят през часове. Пациентите се оказва жертви на разнопосочните информации, с които и ние медиите ги заливаме. Цялата система май е сбъркана. Социалната мрежа е пълна с истории на жертвите на системата. Даниела Ангелова разказва своята история. Тя се е подвела от информацията, че тестовете за пациенти със симптоми в ДКЦ-тата ще за безплатни.

Така беше обявено. Тя е със симптоми, чака с часове за преглед в 11 ДКЦ. Плаща си за теста. Плащат си и останалите пациенти, които са чакали за преглед. Тя е категорична: Това е пир по време на чума. Но, както казва Даниела Ангелова, пирът е за сметка на пациентите. „ Всичко си има цена, всичко…моето здраве, вашето здраве, здравето на децата, на колегите ми“, споделя тя. Друга „жертва“ на здравната система се оказа Искра Цанкова. 

Въпреки отрицателния й PCR тест в системата на РЗИ тя е с коронавирус. Дори и е издаден болничен. Кой завишава бройките?, пита тя. Ивана Арсова губи близките си, не заради Covid-19, а заради системата. Самата тя е изплашена от новия вирус. За два месеца губи баба си и баща си. 

Не си отидоха от моя страх Covid , а заради него, разказва тя. „ Защото здравната ни система е толкова гнила и сбъркана, че не им помогна“, споделя Арсова. „ За баба нямаше нефрологично отделение със свободно място, защото всички бяха преструктурирани в ковид такива“, казва тя. Баща й не е приет в болница под претекст да не се зарази там.

А статистиката днес :4 212 са потвърдените случаи на коронавирус в България през изминалото денонощие. 85 са починалите.

Тези истории не са за вас. Те са за тези, от които зависи такива разкази да няма. Hroniki.bg ще публикува вашите истории. Изпращайте ни всички грешки и успехи на здравната система ( защото вярваме, че ги има, въпреки всичко) на:  hroniki.bg@gmail.com

 

Сн. Facebook, Pixabay

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук