13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокусПеканов: Може да има забавяне на средства по Плана за възстановяване и...

Пеканов: Може да има забавяне на средства по Плана за възстановяване и устойчивост

За момента няма риск от загуба на средства по Плана за възстановяване и устойчивост, всички рискове са от забавяне. Това каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в предаването „Лице в лице“ на бТВ. Повод за коментара му е решението на правната комисия в парламента да не разгледа на днешното си заседание промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), в които са залегнали механизми за контрол и разследване на главния прокурор.

Парламентът няма мнозинство и няма желание да придвижим един от въпросите, който ни спъва най-много, според Пеканов. Той посочи, че аргументите на някои от депутатите са напълно несъстоятелни. Пеканов заяви, че ако е имало желание от страна на парламентарните сили, законът за механизма за контрол над главния прокурор можеше да мине.

Видяхме в последните месеци много примери. Видяхме хартиената бюлетина как се прие за няколко заседания по няколко часа. За един месец да не може да се приеме един закон, е несериозно. Това не е вярно, коментира още Пеканов.

Корупцията е нещо страшно, то буквално изяжда държавния ресурс, води до злоупотреби, води до бедност, дори убива. Корупцията е огромен бич, който ни спира и по отношение на икономическото развитие, и по отношение на благоденствието в страната. От години виждаме, че има реформи, които трябва да се придвижат и видяхме, че този парламент отново реши, че ще ги отложим за по-нататък, допълни той.

Пеканов заяви, че Планът за възстановяване и устойчивост е важен инструмент, чрез който може да бъде оказан натиск за структурни реформи.

Това е един инструмент да се движим напред. Това обаче не е само, за да вземем някакви пари. Това е реформа, която ние трябва да направим за себе си. Ако искаме да имаме по-добър жизнен стандарт, ние трябва да се борим с корупцията, добави вицепремиерът.

Това не е нещо абстрактно, което има значение само тук в София. Това има значение за цялата страна от гледна точка на това корупционните проекти, злоупотребите с държавен ресурс, всичко това трябва да го адресираме с редица мерки. Те са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост – около 10 закона. От тези 10 закона, които са само по темата върховенство на закона, минаха само три. Всичко това има дългосрочни последици върху нашата страна – не е само, за да вземем някакви пари, обясни Пеканов.

Той добави, че срещу пакета от закони за съдебната власт стоят 748 млн. евро за следващото плащане по Плана за възстановяване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments