16.8 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокусПеканов: Отлагането на влизането в еврозоната носи сериозни щети и икономически загуби...

Пеканов: Отлагането на влизането в еврозоната носи сериозни щети и икономически загуби на България

Отлагането на влизането в еврозоната носи сериозни щети и икономически загуби на България. Това каза в предаването „Защо, господин министър“ на бТВ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. По думите му България губи по 300-400 млн. лева на година заради това, че не е в еврозоната.

„Отказваме се от това да ни се повиши кредитният рейтинг, съответно да падне лихвата по държавния дълг, което би спестило колко плаща бюджетът за държавния дълг. Когато Хърватия влезе в еврозоната през лятото, повишиха ѝ кредитния рейтинг с една или с две стъпки. Това намали с 1 % лихвите по държавния дълг и доведе до спестявания. За България това биха били спестявания, с оглед на взиманите държавни дългове, от около 200-250 милиона лева на година“, обясни Пеканов.

Той посочи, че заради отлагането на приемането на еврото лихвите за бизнеса също не намаляват, което води до загуби от 50-60 млн. лева.

„И още нещо много важно към нашите съграждани в чужбина. Някои от тях са част от подписката на „Възраждане“ против еврото, но те трябва да разберат, че те работят, трудят се, получават доходи в евро, магазините им, бизнесът им получава доходи в евро. Те изпращат някаква част от тях към България, които се превалутират. При всяко превалутиране на 1 евро се губи 1-2 стотинки“, добави вицепремиерът. По думите му тези загуби се равняват на 50 млн. лева.

„Това са загуби, които ние си причиняваме сами с нежеланието и с бездействието ни по-бързо да влезем в еврозоната“, заяви Атанас Пеканов. „Презумпцията, че ние по някакъв начин не сме направили достатъчно, аз не бих я приел. Аз съм застанал с името си зад тази кауза и подкрепям влизането на България в еврозоната“, каза той.

Според него има политически формации, които използват неверни аргументи срещу еврото, като част от предизборната си кампания.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments