5 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоНа фокусПендаровски: Не разбирам искането на ВМРО-ДПМНЕ за референдум, става въпрос за манипулация

Пендаровски: Не разбирам искането на ВМРО-ДПМНЕ за референдум, става въпрос за манипулация

Като манипулация определи искането на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за референдум президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за Канал 5 и уточни, че не разбира това искане.

Той посочи, че е „за“ провеждане на референдум, ако въпросът на него гласи: „Искате ли (Република Северна) Македония да бъде член на ЕС“, и по думите му при такъв въпрос проевропейската коалиция ще победи с поне 150 хиляди гласа „антиевропейската коалиция, съставена от ВМРО-ДПМНЕ и Левица“.

„Вие вярвате ли, че човекът, който, заедно с няколко други, направи необходимите ревизиите на „френското предложение“, човекът, който стоеше зад Преспанския договор, човекът, който беше за Рамковото споразумение, човекът, който никога не оспорваше договора с България от 2017 г. сега ще подкрепи да се направи референдум за тези неща? Работих върху всички тези документи заедно с много други. Работих по „френското предложение“ накрая заедно с Макрон две или три. И сега трябва да поискам референдум за това?“, попита Пендаровски.

Според него това, което лидерът на опозицията Християн Мицкоски прави с предложението да референдум представлява политическа мобилизация на членовете на ВМРО-ДПМНЕ, и че „ВМРО-ДПМНЕ и Левица трябва се самоопределят публично пред македонския народ като това, което всъщност са – антиевропейски политически партии“.

По думите му, опитите на опозицията да формулират въпрос за референдума, свързан с преговорната рамка всъщност означава да оспорят вписването в преговорната рамка на Преспанския договор и Договора за приятелство с България.

„Нито в Европа, нито в НАТО можеш да влезеш, ако нямаш договори със съседите си. Казвам- давай и попитай, но е справедливо и да кажеш, че си против. А ако не се окаже така, че подкрепящите членството на Северна Македония в ЕС са много повече всички ние ще се отдръпнем и ще кажем, давайте, имате много широки възможности, имате Движението на необвързаните страни, имате Азия, имате Русия“, каза Пендаровски.

Той уточни, че признава грешка „лошото управление на очакванията на обществото“, по повод представянето на предложената от ЕС преговорна рамка.

„Посредниците от Брюксел и Париж казаха, че докато всичко не бъде договорено, нищо не се счита за договорено и нищо от това не трябва да става публично достояние. За съжаление ние го уважихме, но нашите другари, колеги и приятели от София не го уважиха. Късно обявихме протокола, късно обявихме предложението. Сега обаче, след като е публикуван, той е онлайн. Къде пише, че ще влезем в ЕС само като българи? Къде го пише?“, попита Пендаровски.

По думите му от първоначалните искания на България и първоначалната българска декларация липсват няколко от ключовите искания.

„Първо, до 44-та година да пише в учебниците и навсякъде, че сме българи. Не е в рамката. Второ, македонският език е диалект на българския език до 1944 г. Не е в рамката. От 1941 до 1944 г. те ( България) са били „администратори“, а не „окупатори“ и това не е в рамката. Точка 12 от споразумението гласи, че веднъж годишно правителствата се събират и казват да видим къде сме сега и какво сме постигнали“, посочи Пендаровски, уточнявайки, че очаква от България „разумно поведение“.

Преди дни, в интервю за изданието „Фокус“ Пендаровски заяви, че честната формулировка на въпрос за референдума е „Искате ли да влезете в ЕС при тези условия?“, което председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски определи като приятна изненада и призова президента, ако въпросът, който от ВМРО-ДПМНЕ формулира е близо до предложения от Пендаровски той да призове за гласуване на референдума.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments