5.6 C
София
понеделник, януари 17, 2022
НачалоНа фокусПендаровски и Заев обвиниха Румен Радев, че се намесва във вътрешните работи...

Пендаровски и Заев обвиниха Румен Радев, че се намесва във вътрешните работи на Северна Македония

Президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски подчерта, че реакцията на държавния глава Румен Радев, който на среща с ръководителите на спецслужбите призова за навременни мерки за адекватна защита на правата на сънародниците ни извън България, които са изложени на нападения само заради своето националното самосъзнание, противоречи на основния принцип в международната политика – за ненамеса във вътрешните работи на друга държава, съобщава скопското електронно издание МКД.

„Изключително необичайно е и със сигурност извън вътрешните процедури на Алианса президент на държава-членка на НАТО да призове службите си за сигурност да реагират на предполагаеми нарушения на правата на гражданите в друга държава-членка на НАТО“, каза Пендаровски в отговор по въпрос на МКД. От кабинета на македонския президент обясниха, че Пендаровски не е получавал никаква информация от компетентните институции за нарушаване на човешките права и свободи на македонските граждани, само защото са декларирали етническата си принадлежност.

И премиерът на Северна Македония направи коментар по темата. „Изпращам силно послание до съседна България, виждам, че президентът Радев е свикал среща, нека бъдем внимателни, защото винаги сме знаели как да отговорим на всяка тяхна загриженост, така както и те знаят как да отговорят на нашата загриженост, за да не попадаме в някакви инсинуации или невярна информация“, подчерта македонският премиер, като добави, че всяка информация винаги може да бъде проверена. „Ние сме държави-членки на НАТО, ние сме съюзници, не е необходимо да изпращаме разузнавателни служби, специални служби за определяне правата на гражданите, правата на гражданите са свещени у нас, вярвам и в България е така“. Заев изрази увереност, че свиканата от българския президент Радев среща е била само информативна. Съгласно думите му, двете страни биха могли да споделят информация, ако някъде и нечии права „не бъдат признати“.

 

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments