13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокусПенс отправи остри критики към Тръмп заради щурма на Капитолия

Пенс отправи остри критики към Тръмп заради щурма на Капитолия

Бившият американски вицепрезидент Майк Пенс отправи остри критики към Доналд Тръмп заради атаката на негови привърженици срещу Конгреса на 6 януари 2021 г., предадоха световните агенции.

„Историята ще държи Тръмп отговорен за ролята му в атаката“, заяви Пенс, който беше вицепрезидент на Тръмп.

Той беше в Капитолия, когато хиляди привърженици на Тръмп нахлуха в сградата в опит да спрат валидирането от Конгреса на резултатите от президентските избори, спечелени от Джо Байдън. Като вицепрезидент Пенс ръководеше заседанието на Сената в онзи момент.

По време на обсадата на Конгреса Тръмп изпрати няколко туита, призоваващи републиканците да се борят и в които твърдеше, че е имало изборни измами. Той също така разкритикува Пенс, че сертифицира резултатите от вота.

„Тръмп грешеше“, заяви Пенс пред журналистите и техните гости, събрали се на традиционната вечеря на журналистическия клуб „Гридирон“ във Вашингтон.

„Нямах правото да преобърна резултата от изборите и неговите безразсъдни думи застрашиха моето семейство и всеки, който беше в Капитолия през онзи ден. И аз знам, че историята ще държи Тръмп за отговорен“, каза Пенс.

Той обмисля да се кандидатира за президентската номинация на републиканците догодина. В наскорошни интервюта той остро разкритикува поведението на Тръмп, а в мемоари, публикувани през ноември, обвини Тръмп, че е изложил на опасност семейството му.

„Онова, което се случи в онзи ден, беше позор и би било подигравка с приличието да бъде представено случилото се по някакъв друг начин. Докато съм жив, у мен никога няма да избледнее споменът за понесените травми, за изгубените животи и за героизма на правоприлагащите органи в този трагичен ден“, заяви Пенс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments