0 C
София
петък, януари 27, 2023
НачалоУ насПернишката "Сурва" се мести в София

Пернишката „Сурва“ се мести в София

Сурвакари от Пернишко ще пренесат в София магията на „Сурва”.От 12 часа в неделя /9 януари/ в парк- театър „Борисова градина”те ще представят обичая „Сурова”. Събитието е под наслов „Да изгоним злото. Да бъде!”

 

Кулминацията на събитието ще бъде дефилето на сурвакари от град Батановци, селата Лесковец, Люлин, Лобош, Банище и сурвакарска група „Йорданови  Арт и Приятели” с корени от пернишкото село Селищен долБлизо 200 сурвакари ще огласят със звънците си столицата, разказва Иванка Василева – гл. експерт вотдел „Култура”в община Перник.

„Посланията ще бъдат насочени към прогонване на злите сили, с пожелания за здраве и плодородие. Такава е идеята. Ще включим в сурвакарските групи и малко повече деца, защото това е знакът, че традицията в Пернишко продължава, че децата са носители на същата традиция”.

Програмата е богата.Тя ще започне със спектакъла „Игри с маски” на „Майсторите на танца” с ръководител Красимир ДимитровД-р Милена Любенова от „Института за етнология и фолклористика с етнографски музей“ при БАН ще разкаже на публиката за историята и традициите на празника

Ще има мечкарница, в която майстори от региона ще покажат нагледно как се правят маските и фотографска изложба „Духът на Сурва”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments