22.8 C
София
събота, юни 3, 2023
НачалоПо светаПесков: На преговорите с Киев се обсъжда вариант на неутрална държава

Песков: На преговорите с Киев се обсъжда вариант на неутрална държава

На преговорите с Украйна се обсъжда вариант за неутрална държава по австрийски или шведски модел, съобщи днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Междувременно водещият преговарящ на Русия Владимир Медински отбеляза, че преговорите са довели до „известен напредък по редица позиции, но не по всички“, съобщава агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

Според Медински преговорите с Украйна са трудни и бавни, но Русия искрено иска мир възможно най-скоро. „Разбира се, бихме искали всичко да се случва много по-бързо, това е искрено желание на руската страна“, подчерта преговарящият.

Пред репортери той разкри, че Украйна е предложила да създаде „неутрална демилитаризирана държава“, която въпреки това да има собствена армия и военноморски сили, базирани на австрийския или шведския модел.

Той повтори, че целта на Москва в текущите преговори е да постигне мир на територията на Украйна и да се увери, че тя е „мирна, свободна, независима и неутрална държава“, а не „база на НАТО“ или „плацдарм на онези сили, които искат да навредят на Русия“.

„Нуждаем се от мирна, свободна, независима Украйна, неутрална – не членка на военни блокове, не членка на НАТО“, добави той.

След преговори лице в лице в Беларус, разговорите преминаха към видео формат поради логистика и спестяване на „време, усилия и пари“, обясни руският преговарящ, като добави, че новият формат позволява на двете страни да поддържат денонощна връзка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments