11.5 C
София
неделя, октомври 1, 2023
НачалоЕвропейски хроникиПетков и Макрон се надяват НС да гласува скоро предложението за Северна...

Петков и Макрон се надяват НС да гласува скоро предложението за Северна Македония

Премиерът Петков изрази в Брюксел надежда Народното събрание да гласува възможно най-бързо приетото от Комисията по външна политика:
„Надявам се, че българският парламент ще направи широко обсъждане максимално бързо, но това зависи от тях! Когато човек отстоява българската позиция, се вижда, че има и респект от европейските партньори“, заяви Петков, който участва в срещата на върха на лидерите от Европейския съюз и Западните Балкани

Президентът на Франция Еманюел Макрон също изрази надежда, че българският парламент да гласува предложението. Ако гласуването мине през Народното събрание, още другата седмица постоянните представители на ЕС могат да му дадат зелена светлина.

„Една страна-членка реагира със закъснение и поиска промени. Не можехме да се правим, че това не съществува“, подчерта френският държавен глава.
„Дали това е справедливо спрямо Северна Македония – ще ви кажа откровено, че не“, подчерта той и допълни:
„Заради това ние упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци. Това е и плод на политическата криза в България в момента и ние не можем да се правим, че я няма.  Искам да приветствам политическия кураж и ангажираност на премиера Петков. Той направи всичко и смятам, че сме много близо до споразумение“.
Същевременно френският държавен глава призна, че исканията на България са съвместими с това, което Северна Македония може да направи:
„Така че в следващите часове по това, което е договорено, разчитам на вота на българския парламент и на всички политически сили в него, както и на президента – на тези, които са в управляващата коалиция и другите, които скоро я напуснаха, а и на партиите в опозиция. Всички те имат дълг на европейци да гласуват предвид това, което постигнахме“.
Макрон уточни, че след това ще проведе разговор с официалните представители на Северна Македония, за да приключи процеса.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments