4.8 C
София
събота, март 25, 2023
НачалоНа фокусПетков: Нито смятам, нито имам право на тайни договорки за Македония

Петков: Нито смятам, нито имам право на тайни договорки за Македония

Премиерът Кирил Петков увери пред депутатите, че няма никакво намерение да прави тайни договорки по казуса Северна Македония в ЕС, след като бе атакуван остро по темата в предишните дни, включително и на днешния блиц контрол.

„Няма да правя В нашата коалиция имаме ясно разписано споразумение, което спазваме. Едновременно с това, аз като премиер, по никакъв начин нямам правото, нито ще се опитвам да правя каквито и да било договорки“, заяви той в отговор на ДПС за това вярно ли е, че сам е договорил с РСМ да дадем съгласие да продължат преговорите си за влизане в ЕС преди юни.

„Имаме рамкова позиция, декларация. Всяко едно решение трябва да се случи с гласовете не само на управляващите, но и на опозицията. Няма да се вземе каквото и да било решение без Народното събрание“, каза Петков.

Сегашната ситуация в Украйна направи казуса РСМ още по-деликатен. Както знаете, Западните Балкани са също регион под риск и ние всички трябва да си даваме сметка, че сигурността им е от огромна важност за България.

С голяма отговорност трябва да подходим към това решение. Хубавото е, че ЕК заявиха, че са готови да бъдат гарант за правата на българите в РСМ, припомни Кирил Петков за вчерашната си среща с шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която обеща правата на българското малцинство в РСМ да залегнат в преговорните глави за членството й в ЕС.

Трябва да сме сигурни, че всички права на българите в РСМ са спазени и преговорната рамка ще допринесе за това добросъседство, категоричен бе Петков.

В РСМ няма българско малцинство. Ние не желаем такова признаване. Ние искаме признаването на конституционен статут на държавотворен народ. Това са две много различни неща. Трябва много да се внимава с публичното говорене, защото това може да доведе до искане на реципрочни права, а българската конституция признава само индивидуални права, предупреди го Даниел Митов от ГЕРБ.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments