25.8 C
София
четвъртък, юни 2, 2022
НачалоНа фокусПетков от Околчица: Русия е мнима защитница на славянството

Петков от Околчица: Русия е мнима защитница на славянството

Премиерът Кирил Петков участва в поклонението на връх Околчица по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

„Уважаеми българи, тоз, който падне в бой за свобода, той не умира. Няма по-важни и по-верни думи, които днес ние заедно можем да кажем, за да почетем паметта на Христо Ботев”, каза в началото на речта си министър-председателят.

„В човешката история има много държавници и управници, някои от тях са предавали родината. Някои са се нагаждали към силните на деня. А наистина малцина са били готови да дадат всичко в името на идеала си. Христо Ботев е направил точно това. Неговият идеал е бил свободна България”, добави Петков.

„Русия – тая мнима защитница на славянството, тя употребява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии. Това са думите на Христо Ботев, когато има проблеми с бесарабските българи в Руската Империя”, обяснява премиерът. (Цитат от статия на Ботев в бр. 13 на в-к „Знаме” от 4 април 1875 г., бел. ред.).

Според Петков Ботев е истински пример за свободен човек. И завърши с думите: „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и благото на цялото човечество. С такива синове на България ние всички можем да се гордеем, че сме българи”.

След речта на премиера се чуха аплодисменти и освирквания от насъбралото се множество.

Петков бе на тържествата заедно с министъра на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова.

По време на речта на премиера, Нинова се намръщи, когато той цитира Ботев, който определя Русия като „мнима защитница на славянството“. В същия момент дюдюканията се увеличиха рязко.

Премиерът бе освиркан и на чествания в Копривщица на 1 май, както и в София на 6 май, когато викове „Оставка и затвор“ и „Киро, вън!“ отекнаха пред паметника на Незнайния войн по време на церемонията по освещаването на бойните знамена за Деня на храбростта и Българската армия.

Първото голямо освиркване бе на връх Шипка на 3 март, където недоволни от политиката му българи го замеряха със снежни топки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments