3.9 C
София
понеделник, декември 5, 2022
НачалоНа фокусПетков: Работим, за да може кризата да е поносима за бизнеса, цените...

Петков: Работим, за да може кризата да е поносима за бизнеса, цените за бита остават същите

„Правителството работи, за да може да направим така, че тази външна криза, която заля цяла Европа, да може да бъде поносима в българските условия, за българския бизнес. Разбира се, цените за бита остават същите засега“. Това каза министър-председателят Кирил Петков преди редовното заседание на Министерския съвет.

Високите цени ще са във фокуса на днешното заседание на МС, посочи Петков. „Високите цени в момента са на база на високите цени на горивата, на газа на световните пазари. Като правителство ще вземем всички мерки, за да се справим, доколкото можем, с тази инфлация, която ни залива отвън, но заедно с нашите европейски партньори“.

„Европейската комисия прие да дискутира българското предложение, в което ние предлагаме следните неща: съвместно да закупуваме газа – всички 27 страни заедно през един преговорен екип, за да използваме пазарната сила на ЕС, за да достигнем до много по-добри нива на газа. Второ, закупуване, ако цената, която се договори, е над 50 евро на мегават/час, заедно да направим солидарен механизъм, за да можем заедно да намалим тези нива до 50 евро на мегават/час, за да можем да постигнем по-добри цени за цялата европейска общност, което ще се отрази и на цените на тока“, обяви още той.

Координирано намаляване на акциза за горивата, е другото предложение, посочи премиерът. „Това ще е едно предложение, което ще трябва да се приеме от всички страни в ЕС, за да не стане арбитраж между страните, но ако това се случи, ще можем заедно да покажем на всички превозвачи, че се грижим за тях, както и за цялата икономика“.

Засилен диалог с доставчиците на втечнен газ, за да сме сигурни независимо каква е ситуацията, да може да имаме втора опция за доставка на газ, независимо от войната в Украйна. Както и задължително пълнене на 90% на газохранилищата преди следващата зима. Това предложение е сложила ЕК в дневния ред за четвъртък, добави Петков.

Премиерът каза още, че се удължават четирите програми за помощи във връзка с цените на тока.

От 250 лева на 300 лева се увеличава таванът на компенсацията за бизнеса, съобщи той и добави, че допълнителните средства, които се предвиждат правителството да даде на бизнеса, са 738 млн.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments