23.8 C
София
четвъртък, май 12, 2022
НачалоНа фокусПетков: С Байдън обсъдихме как корупцията може да бъде инструмент за Путин...

Петков: С Байдън обсъдихме как корупцията може да бъде инструмент за Путин на Балканите

Това, което беше ясно казано от Зеленски е, че докато имаше критики за някои от страните, България беше включена ясно към страните, които подкрепят Украйна и той ми благодари. По-важното беше, че вчера обсъдихме с Байдън важна тема – как корупцията може да бъде инструмент за Путин в страните на Балканите. Това каза от Брюксел министър-председателят Кирил Петков, където втори ден продължават срещите на европейските лидери.

Петков каза, че се е срещнал с Байдън след срещата и са говорили. „Аз дадох и примера с руски поток или „турски поток“, както го знаем в България. Факт е, че три милиарда бяха изхарчени от нашите пари за тръба, която не можем да използваме и явно джиповете на КАТ се намериха в къщи на г-жа Арнаудова. Така че точно това е инструментът – работиш с политическата вихрушка, ако си Путин, караш ги да харчат национални пари за твои проекти, и го работиш през корупцията. Това се оказва, че не е само в България, това е инструмент, който Путин е използвал, за да прави своите геополитически цели на целите Балканите. Много е важно сега за Западните Балкани да придвижваме в посока стабилност, защото вчера беше изразено опасение, че там има също доста силно влияние“, заяви още премиерът.

Г-н Зеленски ни слага в отбора на европейските държави, които сме застанали твърдо зад него, каза още Петков.

Огромната ни цел днес е да се фокусираме върху цените на газа и на горивата. Много е важно да преговаряме с едни глас днес, за да ги свалим тези цени, защото те директно влияят на цените на тока, а чрез него на всички продукти, обясни Петков.

Той бе попитан и как САЩ ще доставя газ за Европа. „Гръцката връзка ще бъде свързана с Александруполис откъдето ще може да купуваме и втечнен газ. Това е приоритет за цяла Европа. Ние всички осъзнаваме, че тази зависимост е опасна за националните ни сигурности и ние трябва да работим за тези проекти“, каза Петков.

Премиерът благодари на всички хора, които снощи излязоха на площада в София, за да подкрепят Украйна.

Много е важно да запазим стабилността на Западните Балкани, войната в Украйна прави тази тема още по-значима. Българското правителство има своята роля, защото европейският път на Република Северна Македония и Албания са част от тази стабилност. Ние там имаме какво да направим, българското правителство работи по тази тема вече дълго време, но трябва да напреднем, защото геополитически последното нещо, което искаме да има нестабилност на Западните Балкани и всички трябва да запретнем ръкави и да си свършим работата, заключи Петков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments