2.1 C
София
петък, февруари 3, 2023
НачалоНа фокусПетков: Усилваме Източния фланг на НАТО, България няма да дава военна помощ...

Петков: Усилваме Източния фланг на НАТО, България няма да дава военна помощ към Украйна

„Искам да благодаря на Лойд Остин за това, че в критичен за света момент показа истинска съюзническа подкрепа на България и правителството. Войната, която Путин започна, постави Европа под риск. Не трябва да забравяме, че никой не може да се защитава сам. Ние сме в НАТО. Ние сме НАТО“, заяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг след срещата си със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин.

Петков разкри, че САЩ ще изпратят една рота „Страйкър“ като част от Бойна мултинационална група на НАТО в България, която ще бъде под българско командване.

Премиерът подчерта, че темата за военна помощ към Украйна от България е фалшива новина и не е дискутирано със секретаря на отбраната по този въпрос. По-късно той уточни в отговор на журналистически въпрос, че евентуална такава помощ ще стане само с решение на парламента, а не на правителството.

Другата обсъждана тема между Петков и министъра на отбраната на САЩ е била военната мобилност – идеята да се свърже Констанца, Александруполис с Черноморе – с път, влакова линия, мост над Дунав. Двете правителства ще работят в тази посока, защото логистиката също е ключова за работещата отбраната. Обща задача е и борбата с корупцията и несигурността, открои още българският министър-председател.

Лойд Остин от своя страна благодари от името на САЩ за оказаната хуманитарна помощ на Украйна и украинските бежанци. По думите му подобряването на оперативната съвместимост на България с НАТО е от изключително значение, на фона на най-голямата заплаха на Европа от десетилетия насам. Той се ангажира да работят заедно в името на дълготрайния мир на континента и поздрави българската страна за създаването на бойна мултинационална група на НАТО.

Той също потвърди, че темата за военна помощ от страна на София към Киев не е била повдигана в разговора им с Петков.

„В последните 3 седмици се научихме, че само когато съюзниците от НАТО и ЕС говорим в един глас, само тогава нашата сигурност е повишена. Това е вярно не само на Източния фланг, но и сигурността в Черно море“, отговори Петков на въпрос за сигурността на черноморския басейн на фона на инвазията на Русия в Украйна.

Петков коментира, че Молдова също е застрашена, тъй като вече в страната им има руско присъствие (става дума за подкрепяната от Москва автономна област Гагаузия) и изрази подкрепа към страната в пътя им в евроинтеграцията. „В Молдова също има голямо българско малцинство, нейната сигурност също е много важна за нас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments