Петър Стоянов: Непрекъснатите вопли за промяна в Конституцията говорят за политическа безпомощност

0

В Деня на Съединението си струва да помислим, че нашите национални интереси са по-важни от всичко и независимо от любовта към руската литература, към всичко руско, е добре да ги отстояваме.

Това каза в интервю пред БиТиВи президентът на България (1997-2002) Петър Стоянов по повод 136-ата годишнина от Съединението на България. По негово предложение Денят на Съединението на Княжество България с Източна Ромелия се чества като официален празник на Република България. До 1998 г. 6-ти септември не е бил официален празник, споменаваше се крадешком. Той пречи на всички политици – как преди сме били обединени, каза Стоянов.

Струва ми се, че партиите трябва да имат своите физиономииНе сме дошли още до времето на този цивилизационен сблъсък, когато ще се сетим, че нито една религия не е измислена на територията на Европа, а всички идеологии са измислени на територията на Европа, каза Стоянов по повод разделението Изток-Запад в българския политически живот.

Непрекъснатите вопли за промяна в Конституцията говорят за политическа безпомощност. Няма смисъл да обвързваме българския народ с това. Въпросът не е в това непрекъснато да променяш Конституцията или държавното си достойнство, а как да се създаде чувство за законност – не да спазваш закона от страх, че ще отидеш в затвора, а съзнанието, че всички ще живеят по-добре, каза Стоянов.

Запитан дали той самият има път за връщане в политиката, Петър Стоянов заяви, че нещата са се променили доста от неговото време. България има нужда от нови поколения. Една ни е държавата, много ни е хубава държавата, няма смисъл с неразумни действия сами да я разваляме, каза той.

Сн. БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук