15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоVoayageПет неща, които трябва да знаете за Габон

Пет неща, които трябва да знаете за Габон

В Габон вчера се проведоха президентски и парламентарни избори. Агенция Франс прес обърна внимание на пет важни неща, които човек трябва да знае, за да има обща представа за тази африканска страна.

Габон е управляван от една и съща фамилия в продължение на повече от 55 години

В Габон на власт са били само трима президенти, откакто страната обявява независимост от Франция през 1960 г. В продължение на повече от 41 години африканската държава е управлявана от Омар Бонго Ондимба, който умира през 2009 г. След смъртта му за президент е избран синът му Али Бонго Ондимба, който е действащият габонски президент. Извод: Габон е управлявана от една и съща фамилия в продължение на повече от 55 години.

Омар Бонго, който е уважаван заради посредническата си роля в няколко африкански кризи, освен това е и един от стълбовете на засиленото сътрудничество между Франция и бившите ѝ африкански колонии, характеризиращо се с тесни политически и търговски връзки с Париж.

Синът му Али обаче още с идването си на власт се дистанцира от бившата колониална сила, отбелязва Франс прес.

Девет други деца на Омар Бонго Ондимба са замесени в разследване, водено от френските власти от 2010 г., свързано с неправомерно придобито имущество.
Друг любопитен факт, свързан с децата на покойния президент, е, че дъщеря му Паскалин има връзка с музикалната легенда Боб Марли, когото тя кани да дойде в Габон по случай рожден ден на баща си. Това са първите концерти в Африка на Боб Марли, като те са изнесени през януари 1980 г.

Петрол, дървен материал и манган

Габон е една от най-богатите държави в Африка от гледна точка на БВП (брутен вътрешен продукт) на човек от населението (през миналата година: 8820 долара). Това се дължи на залежите от петрол и манган и на запасите от дървен материал, а също така и на факта, че страната е с относително малко население – 2,3 милиона души.

Габон заема челни позиции сред производителите на петрол в Субсахарска Африка. През 2020 г. петролът представлява 38,5% от БВП на африканската страна и 70,5% от износа ѝ, става ясно от данни на Световната банка.

Икономиката на Габон обаче, която властите не диверсифицират достатъчно, все още зависи твърде много от въглеводородите. Освен това, към края на миналата година всеки трети жител на Габон е бил под прага на бедността.

Осемдесет и осем процента от територията на Габон е заета от гори

Габон разполага с територия от 268 хиляди квадратни километра, от които 88% са покрити от гори, като това е причината Световната банка да описва африканската страна като „абсорбатор на въглерод“ и „лидер в инициативите за нулеви въглеродни емисии“. Габон полага усилия да ограничава емисиите и да съхранява големите си тропически гори.

Габон разполага с богата екосистема. В габонските национални паркове се среща голямо разнообразие от животни, включително шимпанзета, горили и леопарди.
Освен това Габон демонстрира най-високите нива на урбанизация на континента, като 80% от габонците живеят в градове. Само в столицата Либревил и в икономическия център Порт Жантил живеят около 60% от габонците.

Психотропно растение

Психотропното растение ибога се използва в Габон при церемонии за съзряване, но от близо 50 години от него се извлича веществото ибогаин, което помага при лечението на наркотични зависимости.

Ибогаинът обаче е смятан за наркотик в САЩ и в няколко европейски страни, сред които Франция.

Въпреки това ибогаинът е използван в клиники по цял свят (Коста Рика, Мексико, Нова Зеландия, Нидерландия) за лечение на наркозависими и на хора с посттравматичен стрес. Габонските власти дори приеха нова законова рамка, която да им даде възможност да се борят с незаконния износ на веществото, който води до загуба на доходи за тях.

Известен футболист

Световноизвестният Пиер-Емерик Обамеянг е най-известният габонски футболист. Тридесет и четири годишният нападател, който понастоящем се състезава за френския отбор „Олимпик“ Марсилия, е играл също в „Лил“, „Монако“, „Сент-Етиен“, в германския „Борусия“ Дортмунд и в английския „Арсенал“.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments