13.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоЗдравословноПикантните храни не ускоряват отслабването

Пикантните храни не ускоряват отслабването

Добавянето на люти подправки към храната не допринася за намаляване на теглото, заяви Антонина Стародубова, главен диетолог на Департамента по здравеопазване в Москва.

„За съжаление, широко разпространено е погрешното схващане, че ако се добавят повече люти подправки към храната, това може да подпомогне отслабването. Всъщност може би става въпрос само за поддържане на нормално телесно тегло и метаболизъм. От медицинска гледна точка не бива да забравяте, че консумацията на пикантни храни може да влоши хронични заболявания или да доведе до остри заболявания на стомашно-чревния тракт и други органи“, каза Стародубова.

Диетологът заяви, че за да се поддържа нормално телесно тегло, освен спазването на принципите на здравословното хранене и ежедневните физически упражнения, е много полезно да включите в диетата си разнообразни пикантни зеленчуци, билки и подправки.

„Те обогатяват храната с нови вкусове и аромати и, което е много важно, спомагат за намаляване на употребата на сол при готвене и в крайна сметка за намаляване на консумацията на сол. Според препоръки на международните диетолози количеството на консумираната сол не трябва да надвишава 5 грама дневно, като се има предвид и консумацията на готвени или готови храни“, добави Стародубова.

Диетологът обясни, че червеният лют червен пипер, например, съдържащ естествения алкалоид капсаицин, има стимулиращ ефект върху органите на стомашно-чревния тракт, спомага за нормализиране на липидния метаболизъм и има положителен ефект върху обмяната на веществата.

„Въпреки това дори възрастен здрав човек не трябва да консумира повече от 10-15 грама пресен пипер и 0,2-0,5 грама сух лют пипер на ден“, заяви диетологът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments