5 C
София
петък, декември 2, 2022
НачалоЗдравословно„Пищялна треска“ или “Shin splints” Какво точно представлява, какви са причините за...

„Пищялна треска“ или “Shin splints” Какво точно представлява, какви са причините за поява, как се лекува и как може да се избегне?

Медиално тибиален стрес синдром или още известен като “Shin splnt” е всеобхватен термин свързан с  болка, генерализирана в областта на подбедрицата. Може да се появи  под коляното- предната част на големия пищял или във вътрешната част на пищяла (медиално-тибиалната) . Можем да назовем тази травма като проклятие за много атлети. Потърпевши са професионално активно спортуващи- най-вече сред  бегачи и още тенисисти, футболисти и дори танцьори. Това споделя Мирослав Маринов, терапевт от център за физиотерапия „Амарант ММ“, в своя блог.

Особено засташени са начинаещите бегачи, които не градят тренировъчния си режим постепенно добавяйки малки разстояния, а грешката на закалените вече е, че изведнъж внасят колосални промени без да са наистина подготвени за тях. Рязко решават да бягат много дълги разстояния или сменят маратонките си с други, които са с различна пронация, на която ходилото не е свикнало. Например от ниски- почти равни с близо 0 см дроп на високи с 1 см или обратното. За това е важно когато се избират нови обувки за активен спорт-  да се изпробват с по-леки натоварвания.

Важно е да се отбележи, че не винаги болката в пищяла е непременно тибиален стрес синдром.

Има други състояния, които са с подобни симптоми като силна болка, но са придружени и с мравучкания, изтръпване и мускулна слабост. Това се случва, когато мускулите се „подуят“ и същевременно са затворени в стегната обвивка и създават налягане. Има специални техники за измерването на това налягане. Понякога от помощ е хирургична „декомпресия“.

Основни причини, които предизвикват shin splint са:

 • Свръхпронация
 • Неадекватен стречинг (преди, по време на тренировка)
 • Износени маратонки (над 300 км)
 • Дисбаланс в натоварването на двата крака- ако десният крак е водещ, той се натоварва повече и е по-предразположен към травми

Най-често се локализира на медиално-тибиалната област (вътрешната страна на  големия пищял). Антериорен “shin splint”(към външната част на крака) се получава поради дисбаланс в мускулите на подбедрицата- среща се предимно при начинаещи.

Как можем да си помогнем?

Експертите са на едно мнение, че когато става въпрос за  “shin splint” бягането и тежките натоварвания трябва да бъдат преустановени или значително намалени.

Следващата стъпкае поставянето на студен компрес на мястото, за да се ограичи възпалението. Системата работи с циркулираща ледена вода, която изравнява мускулната температура при възпаление, оток, разтежение, преумора.По този начин  тялото се подпомага като се увеличават обменните процеси, регенерацията на тъканите и рефлекторни процеси.

Препоръчителна е и стречинг терапия за прасеца. Ако травмата е засегнала медиалната страна на тибиата се правят упражнения за ахилесовото сухожилие, ако е засегната предната страна на пищяла се набляга на мускулите на прасеца- M. Soleus et M.Gastrocnemius.

 • Физиотерапията е друга неизменна част от оздравителния процес, особено в острата фаза на възпалението. Може да се комбинират ефектите на различни видове апаратура с други лечебни терапии. Това помага на тялото да се пребори с възпалителните процеси много по-бързо и регенерацията на тъкани също се ускорява значително.

Такива уреди са :

 • Нискочестотен магнит
 • Ултразвук
 • Текар терапия
 • Лазер
 • Криотерапия
 • Електростимулация

Когато възпалението е голямо и болката е нетърпима в началните фази на лечение освен студена терапия може да се приложи и „Кинезиотейпинг“, докато процесите поутихнат.

Както вече споменахме по-горе, много е важно обувките за спорт да се избират внимателно и да пасват напълно с нуждите на атлета и характеристиките на ходилото.

Когато се върнете към тренировките е много важно процеса да се случва порционално. Започва се с леки тренировки, къси разстояние и се добават по малко- не повече от 10-15% на седмица, защото може наново да се  инфламинира и тогава нещата се усложняват.

В Амарант ММ разполагаме с всичко необходимо, за да постигнем максимални резултати , увери Мирослав Маринов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments