Плевнелиев: Очаква ни временно правителство с кратък хоризонт

0

Вариантите след предсрочните парламентарни избори са два. Такова мнение изрази бившият президент на България Росен Плевнелиев в ефира на NOVA.

“Няма значение колко партии ще има в парламента. Тези избори са много ясни. Те или ще ни оставят в изолация, или ще ускорят нашата интеграция към Европа. Българският народ отдавна е избрал Европа”, заяви Плевнелиев и призова за влизане в Шенген и в еврозоната.

Той определи като “недемократично” в кампанията да се водят личностни битки между партиите.

Според Плевнелиев ни очаква временно правителство с кратък хоризонт. “Ако все пак лидерите на про-европейските политически сили разберат отговорността пред тях и че това дълбоко противопоставяне обслужва империите на Изток от нас и техните геополитически амбиции, те ще трябва да потиснат егото си и да се отдръпнат назад”, каза още Плевнелиев и изрази възможност за програмно правителство “с ясна визия и цели”.

Президентска република не е добър вариант за България, смята още той. “За българските действителности е добре не да имаме супер-лидер, който “да коли и беси” в държавата, а да имаме баланс между институциите”, каза Плевнелиев.

Неговата прогноза за следващата 2023 година е за “тежка и трудна година” не само за България, а за света. “Нека да не смятаме проблемите под масата, а да бъдем държавници”, призова още Росен Плевнелиев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук