Погребват папа Бенедикт XVI в три ковчега

0

Десетки хиляди богомолци и висши представители се очаква да присъстват да присъстват днес във Ватикана на траурната церемония за бившия папа Бенедикт Шестнадесети. Тя ще бъде ръководена от настоящият папа Франциск, предадоха световните агенции.

Според традицията Бенедикт Шестнадесети ще бъде погребан в три ковчега. Тялото му е положено в ковчег от кипарисово дърво, в който ще бъдат поставени монети и метали, изсечени по време на неговото папство, неговият палиум (литургическа одежда), както и метален цилиндър с текст, който описва годините му начело на Римокатолическата църква. Този кипарисов ковчег ще бъде поставен после в по-голям цинков ковчег, който на свой ред ще бъде поставен в още по-голям дървен ковчег. Бенедикт Шестнадесети ще бъде погребан в криптата на базиликата „Свети Петър“ на мястото, на което бе погребан едно време папа Йоан Павел Втори. Това място остана свободно, когато тленните останки на Йоан Павел Втори бяха преместени оттам в параклис в базиликата.

Относно ритуала по погребване на Бенедикт Шестнадесети в три ковчега, който е в сила и за всички папи, теологът Бари Етеридж от университета в Кент, казва, че първият ковчег от кипарисово дърво, символизира, че папата е обикновен смъртен, както всички други. Вторият ковчег, който обикновено или е от цинк, или от олово, символизира продължителността и устойчивостта. Върху него се поставя обикновен кръст и табела с името на папата и продължителността на понтификата му. Третият дървен ковчег обикновено е направен или от кестен, или от бряст и символизира достойнството на папския пост. Той се заковава с пирони от чисто злато.

Церемонията ще бъде тържествена, но скромна, както би искал Бенедикт Шестнадесети. На нея ще присъстват редица знатни персони, държавни глави, премиери и министри. Италия ще бъде представена от президента Серджо Матарела, Германия президента Франк-Валтер Щайнмайер и от канцлера Олаф Шолц, а Франция от вътрешния министър Жералд Дарманен. На церемонията ще присъстват и кралят на Белгия  – Филип, президентите на Полша и на Того, бившата испанска кралица София.

Префектурата на Рим очаква днес във Ватикана да дойдат 100 000 души. А 195 000 души отдадоха почит на Бенедикт Шестнадесети в трите дни на поклонение, през които тленните останки на бившия папа бяха изложени в базиликата „Свети Петър“ във Ватикана.

Церемонията започва в 8,50 ч. местно време. Ковчегът с тленните останки на Бенедикт Шестнадесети ще бъде изнесе на площад „Свети Петър“.  Там ще бъде отслужена литургия, в която ще участват над 4000 кардинали, епископи и свещеници. Литургията ще бъде по латинския ритуал, но ще бъде отслужена на няколко езика.

Над 1000 журналисти от 30 страни ще отразяват погребението. 1000 полицаи са мобилизирани да гарантират сигурността, като те ще бъдат подпомогнати от доброволци от италианската гражданска защита.

В Германия епископалната конференция прикани църквите в страната да забият камбаните си в 10 ч. по Гринуич в памет на  Йозеф Рацингер (както бе светското име на папа Бенедикт Шестнадесети). В Италия знамената пък днес са свалени на половина. А Португалия обяви ден на национален траур.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук