11.7 C
София
вторник, май 3, 2022
НачалоУ насПодготвят се регионални прединвестиционни проучвания за ремонт и модернизиране на ВиК системите...

Подготвят се регионални прединвестиционни проучвания за ремонт и модернизиране на ВиК системите в шест области

В момента се изпълняват обекти в 15 административни области в страната, финансирани и одобрени в предходния период на Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 г., като в настоящия се подготвят шест регионални проучвания. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова по време на форум на тема „Подпомагане на регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК – етап 2“.

Качеството на изготвянето на регионалните прединвестиционни проучвания е изключително важно, отбеляза заместник-министърът и допълни, че от страна на ВиК операторите има пълно съгласие и участие в процеса на изготвянето им, и че такъв интерес ще има и от страна на общините и областните управи, защото това е в интерес на целия регион.

В зависимост от това какво запишете в тези регионални проучвания, това може да бъде обхватът на финансирането след това, каза заместник-министърът и призова да се положат усилия да не се повтарят установени пропуски и неточности през предходния период.

Тя напомни, че министерството провежда държавната политика в сектора, като си е поставило изпълнението на стратегическите цели – постигане на технически, екологично и финансово устойчив отрасъл, който предоставя ВиК услуги с високо качество на социално поносима цена. По думите й това е сериозно предизвикателство, защото този отрасъл е един от най-тежките в икономиката.

В отрасъла са концентрирани огромни активи – над 90 000 километра е ВиК мрежата в страната, като съоръженията са изграждани много години и голяма част от тях имат нужда от сериозна поддръжка или подмяна. Освен това България е поела ангажимент към ЕС да изгради ВиК инфраструктура в съответствие с евродирективите в областта на питейните и отпадъчните води, напомни заместник-министърът. Тя изтъкна, че за постигането на това съответствие с евродирективите приблизително са необходими около 13 млрд. лева.

Тези средства не могат да се осигурят от националния бюджет и от приходите на ВиК оператори поради ограничението за социалната поносимост на цената на водата, което налага използването на средства от фондовете на ЕС за подмяна на инфраструктура, каза заместник-министърът.

Проектът, в който се изготвят настоящите шест регионални прединвестиционни проучвания, е на стойност над 22 млн. лева, като в него има дейности, свързани с регионалното прединвестиционно планиране в административните области Велико Търново, Габрово, Плевен, Софийска област, Търговище и Хасково, както има и дейности, свързани с изграждане на административния капацитет в отрасъла – обучение на ВиК операторите, общинската и областната администрация, служители от регионалното министерство. Проектът трябва до приключи през декември 2023 г.

Източник: БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments