7.4 C
София
вторник, ноември 2, 2021
НачалоНа фокусПоддръжката и зимното почистване на пътищата са пред провал

Поддръжката и зимното почистване на пътищата са пред провал

Институтът за пътна безопасност информира българското общество, че поддръжката на пътищата и зимното почистване за тази година са пред провал. Агенция “Пътна инфраструктура” е прекратила 7-те обществени поръчки за зимно почистване на републиканската пътна мрежа (РПМ). Оказа се, че няма желаещи да участват в обществените поръчки. Проблемите между пътностроителните фирми и служебното правителство ще направят така, че България да осъмне в зимна блокада. В същото време сме свидетели как политически опоненти си прехвърлят отговорността за пътищата на България. Постоянно ни облъчват с промяна на модела, прозрачност и колко лоша е инхаус процедурата.
Експерти на Института за пътна безопасност се натъкнаха на една „прозрачна“ обществена поръчка (ОП) от 06.10.2021 година. Предоставяме Ви обявлението на ОП и нека всеки сам да прецени по този ли начин ще заменим инхаус процедурата чрез директно възлагане на посочена от служебното правителство фирма.

(Не)Прозрачност без граници !

Как едни 800 000 лв. минаха транзит от държавния бюджет към частна фирма.
Процедура : 00044-2021-0066
Бюджет: BGN 825 000,00
Публикуване: 06 окт 2021 (сряда), 17:49
Краен срок: 15 окт 2021 (петък), 23:59
Вид процедура : Договаряне без предварително обявление – с поканен само един изпълнител ?!?!?
Къде отиде прозрачността, къде отиде професионализма ?!?!
В много популярна в света книга е записано : „По делата ще ги познаете…“. Именно, не по имената, не по думите, а по делата съдим за действията или бездействията на управляващите или на претендиращите за управление.
ИПБ няма лично отношение към участниците в процедурата, която цитираме. ИПБ има отношение към прокламираната прозрачност (последните 12 месеца тя е навсякъде….най-вече в заглавията и в предизборните теми).
Дали обаче прозрачността е нараснала в нашия живот, в политиката, в действията на институциите…това е въпрос, който като общество трябва да си задаваме непрекъснато. Необходимостта от това е явен израз за промяната и бдителността на едно общество.
Актуалните теми, свързани с АПИ, Автомагистрали, МРРБ и други, ни карат да имаме критичен поглед към случващото се в сектора.
ИПБ многократно настоява и се опитва да налага преход към извънсистемен контрол, който да позволи така търсената от всички прозрачност:
1. Ние държим да бъдат публикувани проектите при всички процедури, касаещи СМР;
2. Ние държим да се прецизира законодателството, относно допустимостта на ремонт и обновяване (които се използват като смокинови листа, за да се прикрият реални СМР);
3. Ние държим да бъдат обсъждани и консултирани подобни решения единствено и само в интерес на гражданите;
4. ИПБ не иска да ограничава дейността на никоя фирма, иска да помогне чрез конкуренция да се постигне оптималното възможно на оптималната цена;
5. ИПБ държи пазарът на пътната безопасност да бъде широко отворен и достъпен за всички, включително и за чуждестранни доставчици. Ние вярваме, че това е единственият правилен начин, за да позволим най-високото качество да достигне до гражданите в България;

Екип на ИПБ

Сн. Бгнес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments