Политиците се сетиха за будителите

0

Будителите не са само хора от миналото, има ги и днес. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа.„В Деня на народните будители – признателност към всички български просветители, духовници и герои. Будителите не са само хора от миналото. Има ги и днес, те са тук сред нас“, категоричен е той. „ Всеки един човек във времена на криза и епидемия може да е будител. Това най-добре го показват българските лекари и учители. Със своята отдаденост и саможертва в тази тежка и необичайна ситуация, те заслужават поклон и благодарност. Хората на изкуството продължават да творят. Да правят живота ни пълноценен“, пожела премиерът.„Българският бизнес е все по-иновативен и бързо се адаптира, колкото и трудно да е положението. В този тежък период призовавам всеки един да бъде преди всичко отговорен, да бъде будител пред себе си и обществото. Само с общи усилия може да направим така, че след време идните поколения да се гордеят с нас, така както ние се гордеем с нашите предшественици. Винаги има решения, винаги има изход!“, пише още министър-председателят. „Историята не помни тези, които не са могли да ги намерят. Историята помни достойните и тези, които не отстъпват пред предизвикателствата. Нашите будители са точно такива!“, допълни Бойко Борисов. Прекланяме се пред нашите учители, които правят всичко по силите си, за да обучават и възпитават в едни почти невъзможни условия, написа и председателят на парламента Цвета Караянчева.„Не би било лесно да обясниш днешния български празник на човек, непознаващ нито историята, нито болките ни, нито изворите на гордостта ни. Ден на великите знайни и незнайни българи, които чрез делото си са извисявали и продължават да извисяват духа на нацията. Ден, посветен не на едно голямо събитие, не на един преломен момент, а на движение, труд, съзидание, продължаващи през вековете. Празник, възникнал, за да подейства като лечителен балсам върху раните след Първата световна война, празник забраняван, възроден и всяка година преосмислян“, пише Караянчева.
„Тази година искам да се поклоня пред нашите лекари и медицински работници, които всекидневно и въпреки умората и изтощението рискуват своя живот и своето здраве, за да лекуват и помагат. Да се поклоня пред нашите учители, които правят всичко по силите си, за да обучават и възпитават в едни тежки, почти невъзможни условия. Да се поклоня пред нашите учени, които участват наред с колегите си по цял свят в надпреварата за разработване на лечение и ваксина срещу заразата. Пред артистите, музикантите и всички творци, които трудно стигат до своята публика“, каза Цвета Караянчева.От нашето пробуждане зависи как ще изглежда България утре написа президентът Румен Радев.Разговорът за будителите често е разговор за Историята, според него. Президентът подчертава,че тази година българското общество е излязло от унинието.“Хиляди българи издигнаха своя глас с искания за по-справедлив живот и всеки свободен гражданин беше будител! Всеки от непримиримите, който със светлината на телефона си се вля в морето от светлини тук, на площада в София и в много други градове в цялата страна, беше будител. Всеки сънародник зад граница, който показа, че българите навсякъде по света са единни в искането си за модерна и европейска България, беше будител“, смята Румен Радев.

Stack of books on the table of public library.

„От нашето пробуждане зависи как ще изглежда България утре“, написа още държавният глава. И днес България има своите будители, които я водят напред,написа вицепрезидентът Илияна Йотова в профила си в социалната мрежа. „Будителите написаха славната българска история, будителството формира българската национална идентичност“, пише тя. „И днес България има своите будители. Това са свободните, смели и грамотни хора, които я водят напред. Хората, които не ни позволяват да заспим, а да отстояваме себе си всеки ден. Българският народ показа, че е буден, иска да живее по правила, в ред и законност“, смята Илияна Йотова.
„Дължим по-голяма подкрепа и уважение на хората, които съхраняват ценностите на българския народ, възпитават в добродетели, прозират далеч в бъдещето. Честит Ден на народните будители!“, казва тя. И червените депутати отправиха поздрав по случай днешния празник.Социалистите цитират думите на Стоян Омарчевски, изречени пред Народното събрание: „Народните будители са живата и вечна връзка между миналото, настоящето и бъдещето, те са безсмъртната гаранция, че нашият народ ще прескочи всички съдбоносни изпитания и ще оцелее….Първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало…“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук