Политическата ситуация в Швеция след поражението на социалдемократите и победата на десницата на изборите

0

Дясната опозиция ще има възможност първа да се опита да състави правителство в Швеция, след като министър-председателката Магдалена Андершон призна поражението на своята социалдемократическа партия на парламентарните избори, пише в. „Уолстрийт джърнъл“.

За победата на опозицията важна роля изигра силното представяне на крайнодясната партия „Шведски демократи“, която на вота в неделя спечели най-големия си процент гласове досега, отбелязва изданието.

Очаква се да последва продължителен период на преговори за сформиране на ново правителство, като се има предвид минималната разлика в спечелените депутатски места между левоцентристката коалиция на Андершон и десния блок.

В същото време политиците в страната оценяват последиците от увеличението на подкрепата за „Шведски демократи“. Лидерът на антиимигрантската партия Ими Окешон през последните години полага усилия да я представи като по-умерена, дистанцирайки я от някои по-крайни привърженици или определяйки ги като изключение, посочва вестникът.

Крайнодясната партия „Шведски демократи“ се готви за първи път да получи национално влияние, след като се нареди на второ място на изборите, отбелязва в. „Файненшъл таймс“.

Очаква се лидерът на десноцентристката Умерена коалиционна партия Улф Кристершон да се опита да състави правителство, макар че неговата формация остана трета за първи път от 46 години и е подложена на натиск от придобилите увереност „Шведски демократи“, коментира изданието. Той има трудна задача, тъй като много от водещите членове на крайнодясната партия казват, че искат да влязат в управлението, а това би било неприемливо за по-малката партия „Либералите“. Много експерти смятат, че Кристершон ще се опита да състави коалиционно правителство на малцинството с парламентарна подкрепа от „Шведски демократи“.

Евентуално дясно правителство вероятно ще се стреми да ограничи имиграцията и да предприеме твърд подход в борбата с престъпността, след като Швеция регистрира рекорден брой смъртоносни стрелби. То също така навярно ще иска да съживи атомните електроцентрали, за да помогне за смекчаване на енергийната криза, засягаща страната, а и Европа като цяло, посочва вестникът.

Изборите са вододел в шведската политика, след като антиимигрантската партия „Шведски демократи“, избягвана от всички водещи партии, когато влезе в парламента през 2010 г., е на прага да получи влияние в управлението, коментира в. „Дейли телеграф“.

Между „Шведски демократи“ и Умерената коалиционна партия, християндемократите и „Либералите“ няма официално споразумение за бъдещо съвместно управление, но десноцентристките партии казват, че не биха одобрили даването на министерски постове на крайната десница. Доброто представяне на „Шведските демократи“ на изборите обаче ги поставя в силна позиция да си извоюват отстъпки срещу подкрепата си в парламента, коментира в. „Гардиън“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук