21.8 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусПолитолог: Сглобката няма да се разпадне, Борисов иска да сплоти хората на...

Политолог: Сглобката няма да се разпадне, Борисов иска да сплоти хората на ГЕРБ

„Според мен сглобката няма да се разпадне. Това изостряне на тона, което чуваме от лидера на ГЕРБ Борисов, е с цел по-скоро да сплоти привържениците на ГЕРБ, симпатизантите, тъй като предстои изборна битка, това е. Конструкцията е такава, че може да оцелее много време“, каза политологът Петър Чолаков пред Нова тв. Според него има външнополитически натиск страната да има евроатлантическо правителство, заради войната в Украйна.

Преди ден между партньорите в управлението Кирил Петков и Бойко Борисов имаше ново напрежение, след като Борисов се ядоса, че се сменят кадри по време на депутатската ваканция.

Че сглобката е стабилна, се съгласи и политологът Димитър Ганев. „Не смятам, че това се отнася задължително за правителството“, коментира той и посочи, че ако ГЕРБ спечели убедително местните избори на 29 октомври, може да постави сериозно въпроса защо по-малка парламентарна група държи управлението.

Според финансиста Левон Хампарцумян президентът Румен Радев „пробва къде ще може да натрупа политически капитал и къде има място, където може да получи политически преимущества“.

„Той се опитва да обедини около себе си всички, които не харесват това правителство“, коментира Чолаков и припомни, че държавният глава е с одобрение над 40%, правителството – с 20%, а Народното събрание е с едва 10%.

„За разлика от всичките предишни президенти, които имаха визия, някакво дългосрочно виждане какво трябва да стане с България, този президент няма такова нещо. Именно заради това, а може би и поради други причини, той се държи като ръководител на съпротивително движение, а не като държавен глава. Не може непрекъснато да говориш срещу държавата си и да мислиш, че с това нещо ѝ помагаш. Това е безумие“, каза проф. Румяна Коларова и каза, че не е чула нито едно положително решение от него на належащ проблем. Тя добави, че ако партньорите в управлението имат ясно разписани отношения и приоритети, няма да може да се отправят обвинения кой с кого е.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments