13.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоУ насПолицията по Черноморието се готви за по-натоварен сезон от миналата година

Полицията по Черноморието се готви за по-натоварен сезон от миналата година

Основен фактор за успешен туристически сезон е осигуряване на сигурност на туристите, каза пред БНР старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР в Бургас.

„Очакванията ни, по данни от Министерството на туризма и от разговорите, които сме провели до момента с основните туроператорски фирми, е за по-добър летен сезон спрямо лято 2022 г. Прогнозите са за около поне 4,5 млн. регистрации на туристи. Очакваме голямо посещение от страна на румънския туристически пазар – над 600 хил. Отново се повишава интересът от страна на английските туристи – очакваме над 150 хил. туристи. Разбира се, от Чехия и скандинавските страни също. Въобще сезонът за нас ще бъде по-натоварен от предходната година“.

Набелязани са мерки и мероприятия за гарантиране на сигурността на туристите по Черноморието, посочи старши комисар Калоян Калоянов в интервю за предаването „Хоризонт до обед“. По думите му и тази година ще има командировани полицаи от вътрешността на страната:

„Общо те за целия сезон са 301 полицейски служители. Днес в Несебър започва приемането на първите командировани служители. От началото на юли командировани служители ще има и в Созопол и Приморско“.

За поредна година имаме много добре взаимодействаме и с колегите от Румъния и Чехия, отчете той. Румънски и чешки полицаи ще има в Слънчев бряг, както и в Приморско.

Най-честите престъпления по Черноморието са кражбите и нарушаване на обществения ред след употреба на алкохол, каза старши комисар Калоянов. Той подчерта, че в хотелите, където са настанени бежанци от войната в Украйна, не се регистрират почти никакви престъпления.

„Основният криминален контингент са български граждани от вътрешността на страната“, отбеляза директорът на ОДМВР-Бургас.

Той съобщи още, че се планират и специализирани операции за контрол на безопасността на пътното движение. Направен е анализ и се знаят най-рисковите места. Комисар Калоянов апелира шофьорите да бъдат отговорни и да спазват правилата за движение.

Подготвени сме и ще се справим с предизвикателствата на новия туристически сезон, каза пред БНР старши комисар Атанас Михов – директор на ОД на МВР във Варна.

„От 15 юни започнаха работа общо 36 служители, разпределени на смени по 18 души, които са от вътрешността на страната. Основно ще бъдат съсредоточени в курортните комплекси Златни пясъци и Св. Константин и Елена. Ще бъде обърнато особено внимание и на южните курорти в областта, където се намират курортите Камчия и Шкорпиловци. Там също ще бъдат изпращани допълнително служители от областната дирекция. В централната част на града също ще бъде засилено полицейското присъствие. Предвидени са и служители за морската градина допълнително. Допълнително ще бъдат осигурени водачи на служебни кучета и велопатрули“.

По 1 полицай от Румъния ще работи в месеците юли и август в Златни пясъци и Св. Константин и Елена. При необходимост, ще бъдат прехвърляни и на други места, посочи още комисар Михов.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments