13.8 C
София
неделя, март 26, 2023
НачалоЗдравословноПоловин милион българи страдат от диабет, а над 40% не знаят за...

Половин милион българи страдат от диабет, а над 40% не знаят за болестта си

Около 500 000 българи страдат от диабет. Повече са пациентите със захарен диабет или диабет тип 2. Това обясни ендокринологът д-р Явор Асьов от болница „Александровска“ в ефира на Би Ти ви.

Диабетът е сложно заболяване и можем да разграничим множество типове, но два са най-важните – детския тип или тип 1, при който е характерно възпаление на органа, който произвежда инсулин, и абсолютен инсулинов дефицит, и тип 2, където има затлъстяване и наднормено тегло.

Над 40% от пациентите с диабет не знаят, че страдат от това. Много от тях разбират чак 5-10 дни след повишаването на кръвната захар, обясни лекарят.

Това е едно заболяване като всички други и едно сериозно предизвикателство за пациентите да се справят с това да инжектират инсулина и да следят кръвната си захар. Затова трябва да им се подаде ръка, апелира д-р Асьов. Според него има светлина в тунела в лечението на диабета.

На първо място хората в рискови категории – над 45 г., с наднормено тегло и тези, които имат фамилност, трябва да променят начина си на живот. Проучвания показват, че една разходка на ден, може да помогне. 5% намаляване на телесното тегло намалява риска с над 50%, обясни той. Трябва да се избягват храни с много калории, а не засищат, трябва да се заменят със зеленчуци и да не се приемат калорийни напитки.

Д-р Асьов обясни, че диабетът е първа причина за нетравматична ампутация, слепота и че поддържането на кръвната захар в референтните граници е много важно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments