11.5 C
София
неделя, октомври 1, 2023
НачалоПо светаПолските енергийни фирми да споделят тежестта на увеличените цени, иска премиерът

Полските енергийни фирми да споделят тежестта на увеличените цени, иска премиерът

Полският премиер Матеуш Моравецки призна, че полските домакинства ще бъдат засегнати от нарастващите разходи за енергия, но каза, че част от тези разходи ще бъдат поети от енергийните компании. Това предаде специално за БТА полската агенция ПАП.

„Домакинствата ще бъдат засегнати до известна степен от увеличението, но голяма част от увеличението вече е покрито от полската държава, например чрез закона за субсидиите за въглища“, каза Моравецки след заседание на кабинета във вторник.

„Но енергийните компании също трябва да покрият част от увеличението, като свият исканията си за по-високи тарифи“, добави премиерът.

„Те не може да останат незасегнати на фона на тази криза“, каза той.

Правителството наскоро реши да предложи еднократни субсидии от 3000 злоти (637 евро) за всички домакинства, които използват въглища като основен източник на отопление.

Цените на въглищата на световните пазари скочиха, когато световните икономики започнаха да излизат от забавянето, причинено от пандемията от коронавирус, и рязко се увеличиха, когато Русия нахлу в Украйна в края на февруари 2022 г. Полските електроцентрали до голяма степен разчитат на въглища за производство на електроенергия и видяха, че разходите им се надуха през изминалата година.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments